Nova marka HP Mostar ”Međunarodni dan pješačenja” – Jabuka.tv

Nova marka HP Mostar ”Međunarodni dan pješačenja”

U povodu Međunarodnog dana pješačenja Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u arku od 8 maraka + vinjeta, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Dizajn izdanja potpisuje Manlio Napoli, marka je nominalne vrijednosti 1,00 KM i tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu. U poštanskom prometu koristi se od 15. listopada 2015. godine.

Godine 1992. TAFISA (Svjetski pokret „Sport za sve“), nakon samita o očuvanju okoliša u Rio de Janeiru, predložila je da se 15. listopada proglasi Međunarodnim danom pješačenja s ciljem razvijanja svijesti o potrebi ekološkog očuvanja sredine.

arak_pjesacenje

Podržavajući ovaj dan sudjelujemo u izgrađivanju svijesti o važnosti fizičke aktivnosti, stvaramo osjećaj za zajednicu i postajemo dijelom globalnog pokreta.

Kretanje, posebno pješačenje, najjednostavniji je oblik očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja. Potrebna je samo udobna odjeća i dobra obuća koja čuva stopalo i daje podršku cijelome tijelu. Za pješačenje najpogodnije su staze u prirodi na svježem zraku, a pješačka iskustva po planinskim vrhuncima zaustavljaju dah. Nakon samo pola sata šetnje ljudsko tijelo počinje izlučivati hormon sreće te na taj način umanjuje stres i dobro djeluje na san.

Šetnjom poboljšavamo cirkulaciju krvi u tijelu, jačamo srce, potičemo pravilnu raspodjelu kalcija u kostima, jačamo mišiće, a naša pluća pravilno rade. Lijepe jesenje dane i Međunarodni dan pješačenja najljepše ćete iskoristiti u prirodi, šetajući i družeći se s prijateljima.

(www.jabuka.tv)