Nova inicijativa unaprjeđenja ekonomskih odnosa BiH i SR Njemačke

Dva povezana događaja održat će se u Njemačkoj sredinom svibnja s ciljem unaprjeđenja ekonomske suradnje Bosne i Hercegovine s ovom zemljom.

Na inicijativu njemačkoga Ministarstva privrede i energetike, 1. svibnja održat će se inicijalni sastanak zajedničke operativne grupe “Task Force“, koja će raditi na otklanjanju barijera radi unaprjeđenja ekonomskih odnosa BiH i SR Njemačke, a u poslovnoj zgradi Deutsche Bank narednoga dana u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH i Veleposlanstva BiH u Berlinu, održat će se Poslovni forum “Novi načini suradnje“, piše Indikator.ba.

Kad je riječ o inicijativi “Task Force” radnu grupu koja će raditi na otklanjanju barijera činit će predstavnici institucija nadležnih ministarstava, komora i udruženja poslodavaca iz dviju država. Bh. tvrtke će moći Vanjskotrgovinskoj komori dostaviti u pisanoj formi svoje prijedloge za rješenje određenih prepreka s kojima se susreću u poslovanju s Njemačkom.

Na Poslovnom forumu “Novi načini suradnje”, u obliku panel diskusija predstavit će se jedan broj gospodarskih sektora Bosne i Hercegovine, koje su obje strane prepoznale kao perspektivne, i to: metalni sektor (s fokusom na dobavljače za industriju motornih vozila), drvni sektor (s fokusom na dobavljače namještaja i druge proizvođače višeg stupnja prerade), ICT sektor i poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Sudionici panel rasprave će se fokusirati na najvažnije problematike navedenih sektora, inicirajući raspravu nazočnih s ciljem iznošenja rješenja, ideja i prijedloga za poboljšanje odnosa poslovnih zajednica dviju država u ovim oblastima.

Na Forumu nisu predviđeni b2b sastanci između individualnih tvrtki u klasičnoj formi, ali će za vrijeme pauze biti omogućen networking nazočnih predstavnika gospodarstva i institucija.

Odlazak predstavnika bh. tvrtki na ove događaje organizira Vanjaskotrgovinska komora BiH.

Njemačka je najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. U prošloj godini BiH je u ovu zemlju izvezla roba u vrijednosti 1,48 mlrd KM, a uvezla u vrijednosti 1,98 mlrd KM.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.