Nošenje marame u BiH nije zabranjeno niti jednim zakonom ni propisom

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) razmatrao je na sjednici informaciju o sve većem broju muslimanki koje zbog nošenja marame su izložene diskriminaciji i mobingu pri zapošljavanju i radu.

Tim povodom Rijaset IZ u BiH ”iskazao je posebnu zabrinutost zbog porasta ovakvih slučajeva u državnoj službi i javnoj upravi”.

”Nošenje marame predstavlja sastavni dio vjerovanja muslimanki i nije zabranjeno niti jednim zakonom ni propisom u BiH. Naprotiv, prema međunarodnim i domaćim zakonima sloboda vjere i uvjerenja, a time i nošenje marame, temeljno je ljudsko pravo.

Izravna i neizravna diskriminacija, te mobing koji ove žene prijavljuju nedopustivi su u pluralnom i demokratskom društvu koje baštini vladavinu prava”, priopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Rijaset IZ BiH podržavajući sekularni princip odvojenosti vjerskih institucija i države i njenu svjetonazorsku neutralnost napominje da je ovdje riječ o individualnom ljudskom pravu koje se zasniva na savjesti svake pojedinke i koje država i njeni organi trebaju poštovati.

”Rijaset Islamske zajednice u BiH osuđujući diskriminaciju i mobing, ohrabruje žene da traže svoja prava i poziva ih da koriste sve zakonski raspoložive mehanizme, uključujući i pokretanje tužbe tamo gdje smatraju da im je ovo temeljno pravo uskraćeno”, ističe se u priopćenju Rijaseta IZBiH.

(Fena)

20 komentara

 • ovo pravo je povrh svih prava ovog naroda..zato i jesmo tu gdje jesmo….sto autor teksta zeli reci ovim to je pitanje za milion dolara,ili ni sam autor ne razumije ali mora pisati…

 • manipulirate, ovo što ste stavili sliku nije marama, nego nikab, marama je samo preko kose što nose i časne sestre i većina naših baka!

 • Meni ovo super izgleda,baš kul.Ove lako održavati,skrojiš joj ovakva dva odjela i miran 5 god.Ovo je ekonomski isplativo,a ove naše hoće minice,haljinice,traperice,jakne,kapute itd.Čitam u Saudijskoj Arabiji žene nesmiju voziti ni aute,koja ekonomska računica,i mi se čudimo što su oni bogati i imaju novac.Kako naši političari vode uspješno državu i ekonomiju mogle bi i naše žene početi primjenjivati ovaj običaj,ne zbog vjerski običaja nego zbog ekonomske situacije.Samo će dame tih političara i naši tajkuna uživati u raskoši pro-evropskog stila,sa raskošnim i moćnim vozilima i garderobom.

 • Zasto zene islamske vjeroispovjesti nose ovu plahtu
  Jer su ruzne.logicno
  Al kad ih nose ne samo da su ruzne
  Bolan kad se to usmrdi ispod 40 gradi tek onda jad
  Radojica hvala

 • Ne samo da im se ne smije braniti, nego im se dobro placa da nose ovo na sebi, a nama nasi politicari ne bi dali ni zivjeti. Kako rade nece nas brzo ni bit.

 • Boze koji zaostali kromanjonci ovi Islamisti, mislim opcenito svi zadojeni vjernici su zaostali, dobro je vjerovati u nesto, lakse se zivi tako, al kad pocnes druge zlostavljati sa tim e onda tu nastaje priblem…mislim da je vrijeme.da se Tursku i ostatak Islamskog svijeta sravni sa zemljom, nuklearno ako treba,,oni su najvece zlo ovoga svijeta (Obama.je isto balija)

 • Neka nose ali u.svom.djelu Federacije.To je ok.Samo koji je to dio?To bi trebalo tek utvrditi kad mi Hrvati odvojimo svoj dio.To je onaj dio njima tzv.treći a bogami nama prvi.Nek njihov.bude treći.Šta je čova šutiš ko zid od izbora..Stvarni si ološ kakvog nema ni jedan narod u BiH nego mi.Mi koji smo najmalobrojniji.Ne spominješ više.ni.Stolni.Ti si jado,kukavica ti si niko i ništa.Zar ovo oblačenje nije zlouporaba svega i svačega.Zar se ovaki ne može obuć pljačkaš banke,crpke,kladionice,trgovine..pa i terorist s eksplozivom i doći ti pred katedralu..Ovo govorim iz razumnih a ne emotivnih ili bilo kakvih drugih razloga.Ivi je specifična zemlja i oni koji ovo navlače na sebe pa taman imali i svoje vjerske,normalne razloge moraju i trebaju shvatiti i razumjeti kako se osjeća neko ko je druge vjere kad u ova vremena sretne ovaku spidobu u.Mepasu..Alo..hodajte vi kakvi hoćete ali ne po mom dvorištu.Točka.Ako nastavite mi moramo odtačit svoje pa neka Čovke šuti ko panj.

 • Neki dan u Zari ovako obučena žena.Nemam nacionalnih predrasuda,nikoga ne mrzim ali ovo je previše.Priznajem,baš me bilo strah.Ovo nema nikakve veze sa vjerom.

  • Kako nema veze s vjerom, ako je dio tradicije i tako regulirano? I casna sestra ima gotovo identicnu ”opremu”, samo sto joj nije u potpunosti prekriveno lice. Ali evo ako nemas nacionalnih predrasuda, zasto ne bi se i to moglo iskoristiti u lose svrhe?

 • nabiju nekakvu kutiju na glavu s prorezima za oči , ko da su kurve kornjače. A , ONDA IM NABVIJEŠ KUR…..C KROZ TAJ PROREZ I LIFTIRAŠ IH ZA SOTONSKU SAUDIJSKU ARABIJU , NEK TAMI GUZICE DRŽE U ZRAKU OD ZORE PA D0OO MRAKA. STOKA ISLAMSKA

 • Disu im prije bile te krpice i njihova ta BOSNJACKA nacija nisu bili ni muslimani nego srbi hrvati pa pisali su se i jugosloveni nego oni probaju glumit majmune a nemaju potrebe

Komentiraj: