Noćni klubovi u HNŽ-u moći će raditi doslovno do ujutro!

Hercegovačko-neretvanska županija uskoro bi trebala dobiti novi Zakon o ugostiteljstvu. Nakon što je ovaj zakon u posljednjih nekoliko godina mijenjan, županijske vlasti odlučile su donijeti nove zakonske propise i jasnije definirati ovu djelatnost.

Spomenuti zakon usvojen je u formi nacrta nedavno na Vladi HNŽ-a, a uskoro će se naći i pred skupštinskim zastupnicima, piše Večernji list.

Pomoću 77 članaka određeno je kako će od sada funkcionirati ugostiteljska djelatnost u HNŽ-u. Tako novi zakon predviđa da restorani i barovi mogu raditi u vremenu od 6 do 24 sata, dok će barovi koji ispunjavaju uvjete za rad noću, samo u zatvorenim prostorima, moći raditi od 21 do 6 sati.

Mjerodavno tijelo može najdulje za dva sata odlukom produljiti propisano radno vrijeme, a – također – odlukom se može i skratiti radno vrijeme ugostiteljskoga objekta, navodi se u zakonu.

Osim toga, posebnom odlukom može se omogućiti posebno radno vrijeme ugostiteljskom objektu u slučaju zabava, svadbi, dočeka Nove godine i sl.

Osim što je ugostitelj obvezan istaknuti cijene usluga, izdavati račune, imati knjigu žalbe i posebne ovjerene cjenike, zakon strogo zabranjuje točenje alkohola mlađima od 18 godina te se nalaže traženje osobne iskaznice od osoba koje su možda mlađe od 18 godina, a žele konzumirati alkohol.

Navodi se kako će resorno ministarstvo donijeti niz pravilnika u kojima će se jasnije definirati određene stavke zakona. Rok o izdavanju odluke o odobrenju za rad ugostiteljskoga objekta ograničen je na 30 dana. U tom roku institucije moraju završiti sve procese potrebne za početak rada ugostiteljskoga objekta ako je vlasnik dostavio svu potrebnu dokumentaciju, piše Večernji list.

Zakon predviđa i kazne za sve one koji se ne budu pridržavali propisa, a one svakako nisu zanemarive. Iznosi kazni kreću se od 1.500 do 15.000 maraka za pravne osobe, a za fizičke od 500 do nekoliko tisuća maraka. Kazne do 10.000 maraka plaćat će se ako ugostiteljski objekt ne bude vodio evidenciju o utrošku pića i jela ili pak ako ne istakne cijene svojih usluga na vidno mjesto.

Zakonodavac je uzeo u obzir da pojedinci vjerojatno neće poštovati naloge inspektora i provesti njihove odluke pa je i za to predvidio kazne. Ugostitelji koji ne budu poštovali ono što su im inspektori naredili i ne plate kazne u zakonom predviđenom roku dobit će novu kaznu u iznosu od 15.000 maraka.

Zakon će, nakon što prođe skupštinsku proceduru, biti upućen na javnu raspravu. S obzirom na veliki broj ljudi koji se bave ovom djelatnošću u HNŽ-u, očekuje se kako će mnogi biti zainteresirani za ovaj akt te kako će imati prijedloge kako to zakonsko rješenje poboljšati.

Vlada ističe kako je predloženi zakon bolji od trenutačnoga te očekuje kako će, nakon konačnoga usvajanja ovoga akta, ugostitelji na prostoru ove županije imati bolje uvjete za rad nego što je to sada slučaj.

(www.jabuka.tv)

22 komentara

  • Majku vam vasu,samo tako nastavite,svakako ovoj generaciji nema nista naoposum,jos sve pustite da radi do jutra,prije se vracalo kuci a sad u to doba mladi tek odose,to da cete legitimirati maloljetnike,,,mos mislit,hocete ko i do sada,,djecurlija lunja po noci pije loce opija se,,,a drzavi i vlasnicina puna saka brade,100% dijele dobit ohi koji izdaju dozvole sa vl,takvih birtija!!!Ma ima li itko u ovoj bijednoj drzavi pameti i savjesti da se pobrine za ovu jadnu mladost,svaki dan su clanci na temu gdje je tko poginuo,,ma koga zato briga !?Ni policije ni vlasti !!

  • Zato se i zove noćni. Neznam čemu uopće zabrane rada, osim ako susjedima buka smeta. A tko ne zna izaći na vrijeme, taj će biti ionako jadan, nije mu neko radno vrijeme krivo.

  • Ima li budnih? Roditelji, zavrnite pipu, uvedite reda drčini. A ko god radi i zarađuje ne padaju mu gluposti na pamet. Na kraju krajeva imaju dovoljno godina da misle glavom…

  • Nema druge vec i roditelji u disko i izlazak s dicom!!!! Pa ce vidit kako je zanimljivo kad mater tanza ili caca koju vise popije!!!

  • Zašto Mate Bulić pjeva onako užasne pjesme? Očaj tekstovi, očaj, dno dna pjesme. Isto kao u srbiji vi ste u transu kada on pjeva. Prave srbijanske cajke slušate a glumite velike hrvate katolike ha ha ha ha ali sebe ponižavate i pokazujete više lica. I razotkrivate se.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.