Nobela za književnost dobio Kazuo Ishiguro

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je Kazuo Ishiguro, objavila je u četvrtak u 13 sati Švedska akademija čijih je 18 članova odlučivalo o nagrađenom.

Kazuo Ishiguro, rođen 1954., britanski je pisac porijeklom iz Japana. Rođen je u Nagasakiju, a porodica mu se preselila u Englesku 1960. Dosad je napisao osam proznih knjiga. Već je njegov drugi roman An Artist of the Floating World 1986. odnio nagradu Whitbread za knjigu godine.

Ishigurov najpoznatiji naslov, roman Na kraju dana, osvojio je Bookerovu nagradu godine 1989. Istoimeni popularni film snimio je redatelj James Ivory 1993. godine. Roman Nikada me ne ostavljaj (2005.) književni kritičari časopisa Time uvrstili su među stotinu najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena. Kod nas su, uz dva navedena, prevedeni i naslovi Bez utjehe, Kad smo bili siročad, Nokturna.

Uoči ovogodišnjeg proglašenja, a godinu nakon što je Nobela dobio Bob Dylan što je podijelilo svjetsku kulturnu javnost, neki kritičari predviđali su da neće biti senzacije u izboru jer je Akademija je zapravo vrlo diskretno društvo, prenosi Tportal.hr.

Popis mogućih dobitnika, prema nagađanjima medija, bio je vrlo je dugačak, a spominjali su se Amerikanac Don DeLillo, Kanađanka Margaret Atwood, Sirijac Adonis, Japanac Haruki Murakami i Kenijac Ngugi Wa Thiong’o. Njima se može dodati i Kineza Yan Liankea, Izraelce Amosa Oza i Davida Grossmanna, Talijana Claudija Magrisa, Albanca Ismaila Kadaréa i Francuza Michela Houellebecqa.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.