Nobel za kemiju Amerikanki i Francuskinji: Njihovo otkriće naziva se revolucijom u znanosti

Objavljene su dobitnice Nobelove nagrade za kemiju. Prestižna nagrada ove godine, naime, ide u ruke dviju žena: Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudne.

Nobelova nagrada za kemiju jedna je od pet Nobelovih nagrada ustanovljenih oporukom Alfreda Nobela iz 1895.

Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudna unaprijedile su jedno od najoštrijih alata u genskoj tehnologiji – molekularne škare CRISPR / Cas9, stoji u priopćenju švedske Kraljevske akademije znanosti.

Ova je tehnologija imala revolucionaran utjecaj na znanost te je pridonijela razvoju novih terapija u borbi protiv raka te bi mogla ostvariti san znanstvenika o izlječenju nasljednih bolesti, kaže se u objašnjenju.

Nobel za fiziku Penroseu, Genzelu i Ghez za otkrića o crnoj rupi

Sposobnost rezanja DNK s pomoću ove tehnologije unijela je revoluciju u znanost, rekla je novinarima Pernilla Wittung Stafshede, članica Akademije.

Riječ je o moćnome molekularnom alatu koji u svojoj osnovi može popraviti veliku većinu mutacija koje uzrokuju genske poremećaje kod čovjeka. Upotrebljava se u ispravljanju genskih mutacija i u liječenju rijetkih bolesti.

Francuskinja Charpentier (51) i Amerikanka Doudna (56) još su dvije žene koje su osvojile Nobelovu nagradu za kemiju, pridruživši se tako Marie Curie, koja ju je dobila 1911. Sada ih je ukupno sedam.

Znanstvenice će podijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1,1 milijun dolara.

Tko, dovraga, zove? Stockholm ovdje, dobili ste Nobela

Nobel za medicinu trojici znanstvenika za otkriće virusa hepatitisa C

(Hina)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.