NK Široki Brijeg traži ispriku FK Sarajeva zbog navođenja krivih navoda u dopisu institucijama

NK Široki Brijeg je danas na adresu FK Sarajevo poslao zahtjev za objavom ispravke zbog netočno objavljenih informacija informacija.

Priopćenje kluba s Pecare prenosimo u cijelosti.

Demant na Dopis FK Sarajevo upućen FS/NS BiH, FARE NET, UEFA Control, Ethics and Disciplinary body, Ministarstvo civilnih poslova (sportski odjel 1 i Institucija omdusmana za ljudska prava BiH od 04. listopada 2019. godine. – ZAHTJEV za objavom ispravke objavljenih informacija i isprike Nogometnom klubu Široki Brijeg.

Štovani, ovim zahtjevom, Nogometni klub Široki Brijeg, temeljem odredbi člana 8. Zakona o zaštiti od klevete Federacije BiH, zahtijeva da o svom trošku, a najdalje u roku od 5 (pet) dana od dana prijema ovog Zahtjeva, javno objavite ispravku i opozivanje netočno iznesenih činjenica i navoda protiv Nogometnog kluba Široki Brijeg, kao i da, o svom trošku, javno objavite ispriku Nogometnom klubu Široki Brijeg, a koju ste izazvali i iznošenjem i objavljivanjem neistinitih činjenica i navoda, čime ste vrlo grubo povrijedili ugled tog sportskog kolektiva te mu nanijeli veliku štetu.

Obrazloženje

Dopisom kojeg je Fudbalski klub Sarajevo uputio FS/NS BiH, FARE NET, UEFA Control, Ethics and Disciplinarv body, Ministarstvo civilnih poslova (sportski odjel) i Institucija omdusmana za ljudska prava BiH dana 4. listopada 2019. godine objavio i na svojoj web stranici Fksarajevo.ba izneseni su slijedeći neistiniti navodi, i to:

a) “Kao klub smo nebrojeno puta svjedočili otvorenoj mržnji ka pripadnicima Bosanske i Srpske nacionalnosti. Kao Klub koji okuplja profesionalce raznih nacionalnosti, nebrojeno smo puta bili suočeni sa poteškoćama igrajući na ovom stadionu. Govor mržnje je iskazan navijanjem hrvatskih fašističkih slogana i raznim psovkama upućenim muslimanima i pripadnicima Bosanske nacionalnosti. Zboz navedenih radnici svih klubova koji nisu s predznakom hrvatski, su bili suočeni s istim problemima, strahom izranja utakmica i otvorenim iskazivanjem mržnje po nacionalnom i etničkom nivou. Očito je i izraženo koliko postoji mržnje ka Bosni i Hercegovini i igračima koji nisu Hrvati.”

b) “Ovim dopisom, u prilogu, dostavljamo i dokaze koji ukazuju na mržnju. Molimo NS/FS BiH i ostalim institucijama da otvori slučaj koji će ukazati na trenutnu mržnju i diskriminaciju na etničkoj osnovi i iskazivanje fašističkih slogana.

1. ‘‘U TAMNICI TVOJI SU VOJNICI” je pjesma i hrvatski fašistički slogan koji veliča fašističku prošlost zemlje i samim time je usmjeren protiv svih etničkih i nacionalnih skupina i bilo koga tko ima veze sa Bosancima, Srbima i drugim nacionalnim skupinama na našim prostorima.”

2. “ZASTAVA HERCEG-BOSNE” označava da regija Hercegovine pripada Hrvatima i protiv činjenice da je to dio Bosne i Hercegovine.” 3. “Skandiranje nacionalne i etničke diskriminacije u videu “Ubij Balije”.”

c) “Prošlo je ukupno 10 godina ođ kada je naš navijač ubijen baš iz razloga iskazivanja mržnje i diskriminacije i do danas još uvijek nitko nije odgovarao za taj gnusni zločin. Molimo sve nadležne institucije i javnost da uzmu u obzir sve protekle godine u kojima se dešavalo nasilje bilo koje vrste na prostorima Širokog Brijega, kako se ne bi ponovilo nešto slično, ili gore.”

Pojašnjenje neistinitosti citiranih navoda:

Nogometni klub Široki Brijeg je klub koji dolazi iz jednog malog grada u kojem njegovo stanovništvo, u ogromnoj većini, deklarira pripadnost Hrvatskoj naciji i katoličkoj vjeroispovijesti pa kao društveno odgovoran sportski kolektiv, želi omogućiti svojim simpatizerima da se mogu poistovjetiti sa svojim klubom te zadržati dio svoje posebnosti koja se veže za grad i regiju iz koje taj Klub dolazi.

Ako će se Pecara kazniti, onda treba kazniti i pojedine igrače i djelatnike Sarajeva

Međutim, unatoč gore navedenom, Nogometni klub Široki Brijeg, ponosno ističe da je to klub koji se, izričito, protivi bilo kakvom obliku diskriminacije bilo po nacionalnom, bilo po vjerskom, bilo po rasnom kriteriju, jer je potpuno svjestan štetnosti i neprihvatljivosti takve vrste postupanja.

Kao dokaz prednjeg, ukazujemo da, trenutno, u Nogometnom klubu Široki Brijeg igraju igrači različitih vjeroispovijesti, koji dolaze iz 4 (četiri) različite države, a u prošlosti su za taj klub igrali igrači s raznih kontinenata, različitih etničkih, vjerskih i rasnih pripadnosti, što je dovelo do toga da najbolji strijelac i vjerojatno, igrač, koji je ikada igrao za Nogometni klub Široki Brijeg nije niti Hrvat, niti katolik, niti bijelac, što dovoljno govori o apsurdnosti i neistini iznesenih navoda u Vašem dopisu.

Na žalost, očigledno je da spomenutim dopisom FK Sarajevo želi mijenjati samu srž funkcioniranja Nogometnog kluba ‘Široki Brijeg, te utjecati na promjenu tradicije povezanosti Kluba i regije iz koje dolazi, samo zato što FK Sarajevo ne može, ili ne želi shvatiti da za tu regiju Nogometni klub Šroki Brijeg, znači puno više od samog nogometnog kluba.

Najsličniji primjer povezanosti svog kluba s gradom i regijom iz koje dolazi bi mogao biti Athletic club Bilbao iz Kraljevine Španjolske, koji, na sličan, a opet samo svoj način, želi zadržati svoju posebnost i povezanost sa svojim navijačima, simpatizerima i područjem iz kojeg dolazi, te nikada nismo vidjeli da mu Real, Barcelona ili neki drugi klub iz te zemlje prigovaraju zbog toga.

Priopćenje FK Sarajevo: Ponovno smo žrtva u Širokom Brijegu

Imajući u vidu gore izneseno, ovim putem, ukazujemo da su navodi iz predmetnog dopisa :”SVI KLUBOVI koii nisu s predznakom hrvatski su bili suočeni s istim problemima, strahom igranja utakmica i otvorenim iskazivanjem mržnje po nacionalnom i etničkom nivou”, toliko netočni i zlonamjerni da je zaista teško shvatiti motiv za njihovo javno prezentiranje.

Da bi Vam pokazali koliko je apsurdna gore iznesena tvrdnja, ovim putem, ukazujemo na samo 3 primjera, dok ćemo u eventualnom sudskom postupku, prikazati desetke istih, i to : Utakmica 9. kola Premijer lige odigrana 15.09. 2019. godine u Širokom Brijegu u kojoj, unatoč porazu NK Široki Brijeg od FK Tuzla City od 1:3, ne samo da nije zabilježen niti jedan incident na kojeg ste Vi implicirali, nego je čak, gostujući igrač Vojo Ubiparip, prilikom izlaska s terena, dobio veliki pljesak cjelokupnog gledališta zbog svoje kvalitetne igre. Koliko nam je poznato, niti je Vojo Ubiparip Hrvat, niti je FK Tuzla City klub s hrvatskim predznakom…

Utakmica 1. pretkola Europa lige odigrana 11.07. 2019. godine u Širokom Brijegu, između NK Široki Brijeg i FC Kairat iz Kazahstana, u kojoj nije zabilježen nije jedan incident na kojeg ste Vi implieirali, unatoč činjenici da protivnik dolazi iz zemlje u kojoj je preko 90% stanovnika deklarira muslimanskim vjernicima, a koji su činili i veći dio te ekipe.

Prijateljska utakmica odigrana 27. 06. 2019. godine u Širokom Brijegu, između NK Široki Brijeg i FK Velež Mostar koja je završila rezultatom 1:3, a na službenoj web stranici Fkvelez.ba je opisana slijedećom rečenicom:

“Na kraju u jednoj fer i korektnoj igri, pred dobro popunjenom tribinom na kojoj su zajedno sjedili i utakmicu pratili simpatizeri obje ekipe pobjedu su upisali Rođeni rezultatom 3:1.”

U koliko FK Sarajevo ne smatra da je FK Velež “klub s Hrvatskim predznakom” jasno je da su navodi iz dopisa od 4.10.2019. godine neistiniti i neutemeljeni.

Na dalje, potpuna je neistina da Nogometni klub Široki Brijeg mrzi Bosnu i Hercegovinu, te da je ikada, od strane istog iskazan bilo kakav oblik mržnje prema Bosni i Hercegovini, jer je to država u kojoj se isti nalazi, u kojoj je isti registriran i koju isti predstavlja, a prema mišljenju NK Široki Brijeg ljubav i poštovanje prema nekoj državi u kojoj se nalaziš se najbolje dokazuje prema ispunjavanju svojih poreznih obveza prema njoj, u čemu je NK Široki Brijeg, uvjerljivo najkonzistentniji nogometni klub u Bosni i Hercegovini pa bi se moglo reći da, po toj osnovi, voli Bosnu i Hercegovinu znatno više nego mnogi drugi klubovi koji djeluju u njoj (čak ju je, do dolaska privatnog vlasnika, po tom osnovu, volio i više od FK Sarajevo… )

NK Široki Brijeg: “Dosta je više i nama orkestriranog stvaranja atmosfere napetosti iz Sarajeva”

Dokazi pod 1. i 2. koje je FK Sarajevo naveo u svom dopisu, najbolje pokazuju da isti ne razumiju, ili neće da razumiju ono o čemu pišu, jer:

kao prvo, ne postoji pjesma “U TAMNICI TVOJI SU VOJNICI”, nego je to samo stih iz pjesme “Kletva Kralja Zvonimira”, a koja, nikako ne može biti “hrvatski fašistički slogan koji veliča fašističku prošlost zemlje”, jer ta pjesma govori o smrti Hrvatskog srednjovjekovnog kralja Zvonimira koji je vladao od 1075. do 1089. godine, pa samim tim nema nikakvog dodira s fašizmom koji je nastao cca 850 godina kasnije, niti može biti “usmjerena prema Bosancima, ili Srbima” jer se odnosi na razdoblje prija nastanka srednjovjekovne Bosanske, ili Srpske države.

Kao drugo, zastava koju FK Sarajevo u svom dopisu imenuje kao “ZASTAVA HERCEG-BOSNE”, te za koju ističe da :”označava da regija Hercegovine pripada Hrvatima i protiv činjenice da je to dio Bosne i Hercegovine.”, ne predstavlja samo zastavu Herceg Bosne, nego službenu zastavu Županije Zapadnohercegovačke, a koja predstavlja legalnu teritorijalnu jedinicu unutar FBiH, pa je samim time apsurdna teza da se isticanje službene zastave teritorijalne jedinice iz Bosne i Hercegovine protivi činjenici da je to Bosna i Hercegovina?! Ponavljamo, ta zastava je, sukladno Zakonu o grbu i zastavi ŽZH, službena zastava županije iz koje dolazi Nogometni klub Široki Brijeg, a koja svoje sjedište ima u Širokom Brijegu, pa njeno isticanje na utakmicama tog kluba ima isti efekt kao i isticanje zastave pokrajine Bavarske na utakmicama FC Bayerna ili zastave Kantona Sarajevo na utakmicama FK Sarajevo!!!

Što se tiče 3. točke predmetnog dopisa koja se odnosi na navodne uzvike “Ubij Balije”, Nogometni klub Široki Brijeg ističe da, koliko je njemu poznato, nikada takav uzvik nije izvršen na utakmicama koje je isti organizirao. Na žalost, u određenim situacijama je, od nekih pojedinaca, bilo povika u kojim se spominjala riječ “Balije” te se, ovim putem Nogometni klub Široki Brijeg, izričito ograđuje i osuđuje takvu vrstu uzvika, kao i bilo koji drugi vid ponašanja zbog kojeg bi se neki gledatelj, ili igrač osjetio povrijeđenim po osnovu vjerske, ili bilo koje druge pripadnosti.

Stigla isprika: Kondicijski trener Sarajeva se osjećao nesigurno na Pecari pa je zato udario Franjića

Za kraj ovog Zahtjeva za želimo ukazati i na posljednji pasus Vašeg dopisa u kojem navodite da je prošlo “10 godina od kada je naš navijač ubijen baš iz razloga iskazivanja mržnje i diskriminacije”, te želimo istaknuti da, koliko je Nogometnom klubu Široki Brijeg poznato, još uvijek nije utvrđen razlog ubojstva spomenutog navijača, pa bilo kakva prejudiciranja te vrste, odnosno aludiranja da isto ima ikakvu vezu s navodnom “mržnjom i diskriminacijom” počinjenom od strane Nogometnog kluba Široki Brijeg su izrazito zlonamjerna s Vaše strane te nanose veliku štetu ugledu našeg kluba, bez ikakvog dokaza, ili pravne osnove u tom smjeru. Napominjemo da je Vaš navijač poginuo izvan stadiona Nogometnog kluba Široki Brijeg, da je Nogometni klub Široki Brijeg na svojim intemetskim stranicama, bez odlaganja, iskazao sućut zbog tog događaja pa ne postoji niti jedan jedini razlog koji bi implicirao odgovornost Nogometnog kluba Široki Brijeg bilo za nastanak tog događaja, bilo za njegovo ne razjašnjavanje u proteklih 10 gođina.

Što se tiče dijela dopisa kojim pozivate “nadležne institucije i javnost da uzmu u obzir sve protekle godine u kojima se dešavalo nasilje bilo koje vrste na prostorima Širokog Brijega, kako se ne bi ponovilo nešto slično, ili gore.”, kao Klub koji djeluje na području grada Širokog Brijega osjećamo potrebu da pozovemo cjelokupnu javnost u Bosni i Hercegovini da uradi baš to što ste Vi naveli, i da onda to usporedi sa svim nasiljem koje se u istom tom razdoblju dogodilo “na području grada Sarajeva”, pa neka se izvrši pravedna usporedba i izvuku logični zaključci. Sukladno svemu iznesenom, Nogometni klub Široki Brijeg, još jednom, zahtijeva da o svom trošku, a najdalje u roku od 5 (pet) dana od dana prijema ovog Zahtjeva, javno objavite ispravku i opozivanje netočno iznesenih činjenica i navoda protiv Nogometnog kluba Široki Brijeg na koje smo Vam ukazali ovim dopisom, kao i da, o svom trošku, javno objavite ispriku Nogometnom klubu Široki Brijeg zbog iznošenja i objavljivanja neistinitih činjenica i navoda, te da tu, ispravku, opoziv i ispriku dostavite na sve adrese na koje ste poslali predmetni Dopis od 04. listopada 2019. godine, odnosno FS/NS BiH, FARE NET, UEFA Control, Ethics and Disciplinary body, Ministarstvo civilnih poslova ( sportski odjel ) i Instituciji omdusmana za ljudska prava BiH, te o tome pismeno obavijestite Nogometni klub Široki Brijeg, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje tajnik kluba Dragan Soldo.

Na priloženoj fotografiji pogledajte što je FK Sarajevo poslalo nogometnim institucijama.

(www.jabuka.tv)


22 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.