NK Široki Brijeg čestitao Svjetski dan sportskih novinara

Međunarodni dan sportskih novinara slavi se 2.srpnja u spomen na 2. srpnja 1924. godine, kada je u Parizu osnovana Svjetska udruga sportskih novinara (AIPS).

Za obilježavanje ovog datuma zaslužni su francuski novinar Frantz Reichel i belgijski Victor Boin koji su o tome raspravljali već 1920., tijekom Olimpijskih igara u Antwerpenu, kada povijest OI bilježi prvo veće i organiziranije okupljanje sportskih novinara na jednome mjestu.

Tada njihova ideja nije naišla na plodno tlo, odnosno ideja je bila spomenuta, ali nije bilo sile koja bi tijekom Igara, dok su novinari izvještavali, skupila sve prisutne novinare u jednu svjetsku organizaciju. Uz to, sportski novinari, očito je, znaju biti jako inertni.

No, dvojica gospode, koji su, srećom, bili zaduženi za novinare, ali ujedno i glavni tajnici organizacijskih odbora Igara u Parizu i Antwerpenu, nisu se predali. U Parizu su 1924. jednostavno sjeli s još nekolicinom: Tegnerom iz Švedske, Sekorom iz Čehoslovačke i Francuzom Pozzijem, te pozvali 80-ak akreditiranih novinara iz 29 zemalja na jedno mjesto – u Francuski sportski klub.

Reichel je izabran za predsjednika, Boin za dopredsjednika, a prvi statut AIPS usvojen je 22. srpnja 1924. godine.

Čestitku uputio i NK Široki Brijeg

Danas, 2. srpnja obilježava se Svjetski dan sportskih novinara. Obilježava se od 1995. godine, kao spomen na 1924. kada je na ovaj dan u Parizu osnovana Međunarodna udruga sportskih novinara.

Kako sportska pokrivenost predstavlja važan dio brojnih medija i naše svakodnevice, a svjesni sve značajnije uloge sportskih novinara u prezentaciji našega rada, aktivnosti i rezultata, NK Široki Brijeg će uvijek braniti integritet i slobodu izražavanja svih sportskih novinara koji korektno i istinoljubivo obavljaju svoj posao, piše u Facebook objavi.

📝 Sretan Svjetski dan sportskih novinaraDanas, 2. srpnja obilježava se Svjetski dan sportskih novinara. Obilježava se…

Posted by NK Široki Brijeg on Tuesday, 2 July 2019

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.