Njemački mediji upozoravaju: Hrvatska postaje smetlište za dizelaše

Nakon što su se u Njemačkoj počele širiti zabrane dizelaša zbog zagađenja zraka i okoliša koje proizvode, deseci tisuća istih ciljano završavaju u srednjoj i istočnoj Europi.

Njemački mediji su se raspisali o ovoj temi i prenose vijest agencije DPA, a među recima se spominje i Hrvatska kao jedno od mjesta gdje se masovno plasiraju ovi neželjeni automobili koji zagađuju zrak, prenosi Večernji list.

Za Hrvatsku se ne navode još konkretni podaci, no za neke druge države poput Rumunjske jasno se da iščitati kako se broj registriranih dizelaša u 2018. godini povećao za više od 30 tisuća vozila u odnosu na 2017.

Ekološki aktivisti su pak bijesni zbog takvog razvoja događaja. Češki aktivist Jan Pinos kaže kako ne smijemo dozvoliti da postanemo smetlište za stare proizvode, koji zagađuju zrak.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

 • to su obične gluposti koje nemaju nikakva uporišta u stvarnosti jer samo onaj tko je potpuni idiot, kreten i poprilična neznalica može izjaviti sličnu glupost i ostat živ..
  Stvari danas s autima koja se uvoze uglavnom iz Švabije stoje ovako.
  Večina tih auta su stari izmedju 5-12 godina i to su za naše prilike izuzetno očuvani automobili s najnovijom generacijom motora koji imaju strogu ekološku normu od Euro4 Ili većina Euro 5, koja se diči visokim ekološkim standardima propisanim pravilima EU-a.
  Dakle, s jedne strane na našim prometnicama imate i danas do mile volje automobila proizvedenih osamdesetih i devedesetih godina prošlog stolječa koji ne mogu zadovoljiti normu niti Euro 1 a kamoli Euro 2 ili više..
  Ti auti su potencijalna opasnost na cesti ne zbog ispušnih plinova i nemogućnosto održavanja strogih eko normi nego upravo zbog svoje istrošenosti, nesigurnosti i limarije koja po današnjim Crash testovima ne bi dobili niti jednu zvjezdicu a kamoli minimalno tri koliko je danas potrebito kako bi auto se uopće moglo proizvoditi a tek onda prodavati u zemljama Europe..
  Ukratko, današnji auti koje uvozimo sa zapada su svemirski brodovi prema onima iz osamdesetih i devedesetih god.prošlog stolječa.
  VIŠE -manje svaki od tih auta u trenutku proizvodnje dobio je u prosjeku barem 4 zvjezdice na Crash TESTU SIGURNOSTI, VOZNIM OSOBINAM NA CESTI U SVIM MOGUČIM I NEMOGUČIM UVJETIMA I OČUVANJU PUTNIKA UNUTAR KABINE U SLUČAJU SUDARA.
  ZONE GUŽVANJA SU TAKO PROGRAMIRANE DA SPAŠAVAJU VOZAČA I PUTNIKE OD SMRTNIH SLUČAJEVA ILI TEŽIH OZLJEDA. O TOME BI SE MOGLO PISATI SATIMA.
  Čudno je ovo što se danas dogadja s dizelskim motorima u Europi.
  Ja se nikako ne mogu načuditi europskim birokratima, tehnokratima i multiglobalistima koji u suradnji s bankarsko financijsk industrijskim gigantima odbacuju gotovo savršeno usavršene dizelske motore i na sva zvona i na sva vrata uvode električno hibridne automobile koji će se u budučnosti pokazati kao desetostruko opasnija opcija za okoliš i ljudsko zdravlje od ovih dizelskih..
  Dakle, Europa skoro 50 godina vozi na dizel večinu auta proizvedenih unutar nje ili izvana(Japan) i sad kad su ti dizelski motori postali čisto savršenstvo užitka, male potrošnje, dobrih performanssi, i rigidnih ekoloških normi CO-2, SADA NAJEDNOM NE VALJAJU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  TKO SE TU PRAVI LUD , PITANJE JE SADA.
  KAKVI SVE INTERESNI, KORPORACIJSKI I FINANCIJSKI LOBIJI STOJE IZA OVOG SULUDOG POTEZA KOJIM SE RUKOVODE NAJVEČI PROIZVOĐAČI AUTA IZ EUROPE PA I OSTATKA SVIJETA -POKAZAT ĆE VRIJEME, KOJE JE JEDINI ISPRAVAN I MJERODAVAN SUDAC ZA MNOGE NAŠE NEOBJAŠNJIVE POTEZE KOJI SE KOSE S ZDRAVIM PROSUĐIVANJEM.
  Bivši šef Fiata(preminuo prošle godine od posljedica karcinoma) Sergio Biartonne JE BIO ŽESTOKI PROTIVNIK TAKVE POLITIKE U SVIJETU NOVIH I NAPREDNIH TEHNOLOGIJA KOJE NUDE NEOGRANIČENE MOGUĆNOSTI UPRAVLJANJA AUTIMA DO JUČER NEZAMISLIVIH..
  ON JE (ispravno)ustvrdio kako su današnji električni ili hibridno benzinski-Hibryd plug motori i akumulatorske baterije od litija desetostruko opasniji za okoliš od bilo kakvih današnjih dizelskih motora koji potpadaju pod normu Euro 5 IZ 2006 god, a kamoli modernih koji več imaju NORME KOJE IDU OD Euro 6 norme ili neki proizvođači čak več sada zadovoljavaju stoge norme Euro 7 Koje će stupiti na snagu tek 2025 godine.
  Postavlja se pitanje tko vodi i tko rukovodi auto industrijom koja namjerno ide u pogrješnom smjeru što se tiče elektro baterija koje su itekako opasne (litij) i koje će se morati nakon korištenja i zastarjelosti smještati na posebna mjesta poput nuklearnog otpada koji se već punih 50 god, skladišti na posebnim mjestima u posebnim bunkerima uz izuzetno stroga pravila očuvanaj tih otrova kako ne bi izašli u atmosferu..
  Litijske baterije,akumulatori su preskupi, preglomazni, i s premalim dosegom kilometra kako bi opravdali svoje apetite.
  Isto je i tzv naprednim plyg hibridnim električnim motorima..Ne mogu dodati vode starim atmosferskim motorima bilo na dizel ili na benzin..
  Radijus im je ograničen, kvarovi se pojavljuju nakon samo prijeđenih 30.40 ili 50 tisuća kilometara a popravci su zahtjevni, i izuzetno skupi..
  Zašto se gotovo savršeni dizel motori danas odbacuju pitanje je na koje odgovor mogu dati samo oni koji iz nekog samo njima znanog razloga guraju tehnologiju koja je opasna, pogubna i vrlo upitna što se tiče tehničko motoričkih opterećenja i itekako opasnih ekoloških posljedica.

 • Ne razumim se nista u motore, samo upalim, ali Vas tekst( 1.2.19 u 12.29. me odusevio! Ima u nas pametni ljudi, koji bi mogli zacepiti gubicu onoj Ojropskoj uniji!! Jer to nije unija to je pacwork unija!!! Vama svaka cast, triba bi im neko pisat, jer njjov je cilj Hrvacku ocrnit ,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.