Njemačke tvrtke vape za radnicima, nude 1.000 eura onome tko nađe radnika!

U Njemačkoj još uvijek ima oko milijun slobodnih radnih mjesta, a poslodavci kažu da nema dovoljno kandidata za posao.

U Njemačkoj nikada poslije ujedinjenja nije vladala tako velika potražnja za radnom snagom.

Spiegel u svom online-izdanju piše: “Na radiju, na plakatima, na internetu, tvrtke vape za novim zaposlenim. Čitavo gospodarstvo je u poletu, izvoz cvjeta. Mnogi Nijemci troše novac u trgovinama.

Raspoloženje među tvrtkama je dobro kao rijetko kada. Sada su objavljeni novi rezultati istraživanja rasta bruto-društvenoga proizvoda u ovoj zemlji, Europskoj uniji i eurozoni .

Mnogi ekonomisti upozoravaju da se Njemačka nalazi u fazi pregrijavanja… Nešto nije u redu. Ovaj bum ima karakteristike kojih u ranijim fazama uspona – nije bilo”, prenosi Deutsche Welle.

“Pregrijavanje nastaje kada aktualni gospodarski uspon nadilazi proizvodne mogućnosti. Ta razlika (koja se zove ‘rupa u proizvodnji’) je u Njemačkoj sve veća. Sporovi se trenutno vode samo oko toga koliko je ona velika. Procjene se kreću od nešto više od nula posto bruto društvenoga proizvoda pa do tri posto. To nije nikakvo čudo, jer se rupa u proizvodnji može izmjeriti samo na osnovu podataka koji stižu sa zakašnjenjem.

Jedan od pokazatelja jakoga pregrijavanja jeste i nedostatak radne snage u dijelovima gospodarstva”, piše Spiegel.

O nedostatku radne snage piše i list Rheinland pfalc online koji prenosi jedan zanimljiv slučaj iz grada Langenfelda: “Stručnjaci upozoravaju da će sljedećih godina u Nemačkoj vladati velika nestašica njegovatelja. To znači da je klinikama i medicinskim službama sve teže naći osoblje, Bolnica ‘Sv. Martin’ u Langenfeldu je zato pribjegla neobičnoj metodi: interno je raspisala premiju od 1.000 eura za onoga tko nađe kvalificiranoga njegovatelja”.

“Ovo je izazvale brojne reakcije u javnosti. A šef klinike je objasnio da će novac biti isplaćen tek ako tako zaposlena osoba najmanje godinu dana bude radila za tu bolnicu, i to s pola radnoga vremena ili s punim radnim vremenom. On je ukazao i na to da je u slobodnom gospodarstvu normalno da se isplaćuju premije za posredovanje radne snage”.

S druge strane, ima i onih koji to kritiziraju. Tako je predstavnik sindikata Verdi rekao da ovakva ponuda zapravo ne govori u prilog klinici koja na taj način mora doći do radnika.

A njemačka željeznica Deutsche Bahn raspisala je ni manje ni više nego 1.000 natječaja na nova radna mjesta – sve za samo tjedan dana, o čemu piše list Berliner morgenpost.

“DB, osim u Berlinu, kandidate upoznaje i u Hamburgu, Munchenu, Nurnbergu, Kolnu, Mannheimu i Frankfurtu. Traže se otpravnici vlakova, prateće osoblje, na primjer, za vagone-restorane, redari, knjigovođe i, naravno, strojovođe. Širom Njemačke se za natječaj javilo oko 3.000 ljudi, a cilj DB je da do kraja ovoga tjedna zaposli 1.000 novih ljudi”, piše Berliner morgenpost, prenosi Deutsche Welle.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Njemacke tvrtke vape za radnicima plaća 1000€ neradis se kao konj i to opet ostaviš kod njih i ostaneš na čistoj nuli.dobro i to samo Nek se živi

 • Davno su prošla vrimena kad si se u Njemačkoj mogao opariti od svog rada. Danas je to svedeno na tek pristojan život sa siigurnom sutrašnjicom ali zato moraš dobro crnčiti od jutra do mraka i da…većinu tog teško zarađenog novca ostavićeš tu gdje i radiš,,u Švabiji.

 • Mnogo tog ovisi o kvalifikaciji pa tako i placa. Sa položenim ispitom c, ce i d kategorije zagarantirano je min 2000€ neto sto se tice vozaca.
  Zavarivač s diplomom i sa malo iskustva min 2500€ neto.
  Građevinski radnici”ovisno o znanju posla”
  Od 1300 do 2000 € neto.
  Bagerist 2500€ neto s tim da ga ne obuhvaca nista drugo osim bagera.

 • Piva u kaficu 3€
  Kutija cigara 6,30€
  Soba za samca cca300€
  Mjesecna karta za tramvaj ili s-ban 80 do 150€ zavisi koliko imas do posla.
  Cijene u trgovinama pristupačnije su nego kod nas.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.