Njemačka želi uvesti porez među muslimanima

Političari vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije zauzeli su se za uvođenje vjerskog poreza u Njemačkoj i za muslimanske vjernike čime bi se omogućilo neovisnije financiranje rada džamija u Njemačkoj koje se trenutno financiraju novcem iz inozemstva, javljaju njemački mediji u srijedu.

Cilj nam mora biti oslobađanje islama u Njemačkoj od utjecaja iz inozemstva i jača orijentacija na izvore u Njemačkoj, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Thorsten Frei u razgovoru za dnevnik “Die Welt”.

On je zaključio da bi uvođenje poreza za muslimanske vjernike, po uzoru na crkveni porez koji plaćaju vjernici protestantskih i katoličkih crkava u Njemačkoj, bio “prvi korak u pravom smjeru”.

I manji partner u vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zalaže se za proces odvajanja islamskog vjerskog života u Njemačkoj od utjecaja iz inozemstva.

Ideja da se muslimanske vjerske organizacije u Njemačkoj odvoje od financija iz inozemstva je vrijedna rasprave, rekao je stručnjak SPD-a za unutarnji-politička pitanja Burkhard Lischka za Die Welt.

On vjeruje da bi se time smanjila mogućnost radikalizacije vjernika. Podrška ideji odvajanja od utjecaja na njemačke džamije preko financija dolazi i od nekih liberalnih vjerskih zajednica poput nedavno osnovane Ibn-Rušd džamije u Berlinu koja se, između ostalog, zalaže i za ravnopravniji tretman spolova.

Džamije u Njemačkoj koje okupljaju turske vjernike, koji s preko dva milijuna članova čine najveću nacionalnu islamsku zajednicu u Njemačkoj, stoje pod kontrolom turske udruge Ditib koja je direktno podređena turskoj vladi.

U prošlosti je bilo žestokih kritika na račun Ditiba, između ostalog i zbog toga što su imami ovih džamija špijunirali navodne protivnike režima predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana.

S druge strane postoji čitav niz džamija koje stoje pod direktnim utjecajem zaljevskih zemalja poput Saudijske Arabije i u kojima se njeguju izuzetno konzervativne forme islama. U takvim džamijama su bili aktivni i kasniji napadači na SAD 11. rujna 2001. a i napadač na berlinski božićni sajam 2015. je pripadao krugu jedne radikalne džamije u Berlinu.

(Hina)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.