Dodik: Šokiran sam scenama u Banja Luci, to nitko ne želi gledati

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da, duboko suosjećajući s bolom obitelji Dragičević i razočaran brzinom kojom tužiteljstvo vodi slučaj stradanja njihovog sina, mora poručiti da je “Republika Srpska pravna država u kojoj se zakoni moraju provoditi”.

Dodik je istaknuo da je to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina jedna nesretna okolnost, ali u bilo kojoj zemlji svijeta zakon ga ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogriješio o zakon.

Nisam se oglašavao jučer jer sam odmah po uhićenju Davora Dragičevića obavješten da je sve urađeno po slovu zakona. Isto tako sam informiran da su i događaji koji su uslijedili, a koje smo pratili putem medija, dio policijsko-tužiteljske akcije, o kojoj kao političar ne mogu i neću govoriti, rekao je Dodik upitan da prokometira jučerašnje događaje u Banjoj Luci.

On je naveo da ono o čemu i kao dužnosnik i kao čovjek može govoriti jeste da slike koje su se vidjele jučer u Banjoj Luci nisu prijale ničijem oku, niti su nešto što itko želi vidjeti.

Moram priznati da sam šokiran scenama u kojima se jučer na Trgu Krajine vide majke s malom djecom i javno pitam sve u Republici Srpskoj tko bi svoje dijete doveo na mjesto koje je sasvim očito mjesto opsežne policijske akcije, istaknuo je Dodik za Srnu.

On je naglasio da je jučer na trgu vidio i “skandal političare” koji, nažalost, tragediju obitelji Dragičević i dalje monstruozno zlouporabljavaju i javno dovode u pitanje provođenje zakona za koje su neki od njih svojevremeno i glasovali.

Razumijem da neki od tih političara žive od skandala, kreiraju predstave u kojima mogu igrati kakvu-takvu ulogu, ali ne razumijem da su za potrebe političke promocije spremni igrati se s institucijama države. Pitam sve u Republici Srpskoj, ali i u regiji i svijetu, koja bi policija dozvolila da bilo tko nekažnjeno napada ili tuče njezine pripadnike tijekom vršenja ustavnih i zakonskih obveza, upitao je Dodik.

Komentirajući reakcije koje dolaze iz FBiH u vezi s događajima u Banjoj Luci, Dodik je rekao za Srnu da je bilo zanimljivo vidjeti kako su u FBiH vidjeli jučerašnju policijsko-tužiteljsku akciju.

Jučer nas i Željko Komšić podsjeća da je policija Republike Srpske sudjelovala u navodnom genocidu i da je vrijeme da se reforma policije vrati na stol. Sve to govori da su se najglasniji akteri ovog događaja udaljili od same biti i da nikoga od njih nije briga kako je stradao mladi Banjolučanin, rekao je Dodik.

Na pitanje da prokomentira jučerašnje priopćenje Delegacije EU na čelu s Lars-Gunarom Wigemarkom, u kojem izražavaju zabrinutost povodom situacije u Banjoj Luci i traže od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske “hitno objašnjenje trenutnih uhićenja različitih osoba povezanih s pokretom “Pravda za Davida”, Dodik je istaknuo da je to nediplomatski i nedopustivo u bilo kojoj suverenoj državi.

Miješanje diplomata u tužiteljsko-policijske operacije nije u opisu ni domaćih političkih predstavnika, a posebno ne stranih. Porukom da vlasti Republike Srpske moraju pokazati uzdržanost, Wigemark ustvari poručuje da vlast Republike Srpske ne bi trebale primjenjivati zakone koji su usklađeni s najboljom europskom praksom, naglasio je Dodik.

On je rekao Srni da je jučerašnja reakcija Delegacije EU u BiH povodom događaja u Banjoj Luci kojim slučajem došla iz usta nekog od predstavnika vlasti bila bi osuđena od tih istih Europljana i označena kao miješanje u rad tužiteljstva.

Ne tako davno ti isti međunarodni službenici insistirali su na tome da se odluke tužiteljstva moraju poštovati. Što se promijenilo u međuvremenu da oni sada umjesto poštivanja tužiteljskih odluka izražavaju zabrinutost, upitao je Dodik.

On je pozvao sve građane Banje Luke i Republike Srpske na mir i uzdržanost, na poštivanje zakona i procedura, jer ove nemile slike, kako je istaknuo, prijaju očima samo onih kojima nije stalo ni do istine o stradanju Davida Dragičevića, ni do Banje Luke, ni Republike Srpske.

(Srna)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.