Njemačka vlada pozvala na veću upotrebu aplikacije za covid

Javnost bi trebala više upotrebljavati aplikaciju za praćenje koronavirusa kako se približavaju zimski mjeseci, rekao je u srijedu u pozivu građanima njemački ministar zdravstva Jens Spahn u povodu sto dana od uvođenja aplikacije “Corona Warn App”.

Molim vas koristite se ovim alatom tijekom pandemije, rekao je Spahn.

Aplikacija anonimno upozorava korisnike ako su došli u kontakt s drugom osobom, također korisnikom aplikacije, koja ima registriran pozitivan rezultat testa na koronavirus. Do danas se to dogodilo samo u pedeset posto slučajeva, rekao je ministar.

Do sada je skoro 5.000 korisnika aplikacije upozorilo svoje kontakte vezano uz pozitivan test. Uz pretpostavku da svaki od njih ima 10 do 20 kontakata, znači da je više tisuća ljudi bilo upozoreno.

Vladini dužnosnici ocjenjuju da je ova aplikacija “vrlo uspješna priča”. Ona je preuzeta oko 18 milijuna puta, više nego bilo gdje u Europi, kazao je Helge Braun, šef kabineta kancelarke Angele Merkel.

Spahn je istaknuo kako aplikacija nije “lijek za sve”, no služi kao potpora zdravstvenim vlastima. I dalje se treba pridržavati mjera socijalne distance i održavanja higijene te nositi maske, istaknuo je.

Ova aplikacija može utvrditi je li njezin korisnik stajao bliže od dva metra razmaka, kroz duže vremensko razdoblje, drugome, zaraženom korisniku. U slučaju alarma te vrste, korisnik ispunjava uvjete za besplatno testiranje.

U srijedu je objavljeno i ispitivanje javnog mnijenja koje je utvrdilo da 61 posto ispitanika smatra “odgovarajućom” mjerom obvezno nošenje maski na javnim trgovima i u užim središtima gradova. Toj su mjeri više skloni stariji građani, nego mlađi ljudi.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.