Njemačka: Ukupno 32.560 osoba s hrvatskom i bh. putovnicom prima socijalnu pomoć

Prije nekoliko dana objavljeno je kako je u Njemačkoj 15.636 osoba s bosanskohercegovačkom, a 16.924 s hrvatskom putovnicom koje primaju socijalnu pomoć, piše Večernji list BiH.

Razlog tomu leži u činjenici da socijalna pomoć u Njemačkoj iznosi koliko i prosječna plaća u BiH.

Gotovo 16.000 osoba iz BiH u Njemačkoj živi od socijalne pomoći

Slučajevi ili ne

Primjerice, u Njemačkoj primite oko 416 eura socijalne pomoći, a prosječna plaća u BiH iznosi 844 KM.

Također, vrijedi naglasiti kako postoje dva sustava socijalne pomoći: klasični i Hartz 4.

Dobivam socijalnu pomoć, a radim “na crno” dok me ne uhvate. Od pomoći platim stan, a od plaće mi dosta ostane. Primjerice, 2500 eura dobijem “na ruke”, a mogao sam birati da mi ta plaća bude bruto i dobio bih oko 1300 eura “na ruke”. Što bih ja s time? Ovako zaradim i za obitelj i za sebe, a ako me uhvate, neka me vrate u moju zemlju. Nemam prevelikoga izbora, govori nam sugovornik koji se u Njemačkoj snalazi kako zna i umije te potvrđuje činjenicu kako nigdje nema savršenog sustava.

Koliko je pokušaja prijevare sustava, potvrđuje i stranica “Idemo u Njemačku, Oglasi – posao” čiji je jedan od urednika Stjepan Bingula, čovjek koji je brojnima s ovih prostora pomogao u traženju posla i snalaženju u Njemačkoj u prvim danima.

Tako je jedan od korisnika koji se još “nije snašao” za socijalnu pomoć napisao pitanje:

Koji posao u Njemačkoj treba naći i na njemu marljivo raditi kako bih za nekoliko godina tog mukotrpnog rada i vremenskog odricanja imao pravo na socijalnu pomoć?

Dok jedni umiru od smijeha jer je čovjek imenom i prezimenom tražio pomoć, drugi, koji je već primaju, daju mu savjete kako doći do nje.

A onda, ako ste mislili kako je onih s hrvatskom i bh. putovnicom puno koji primaju socijalnu pomoć u Njemačkoj, a ukupno ih je 32.560, što reći na još “snalažljivije Balkance” – Srbe, kojih čak 54 tisuće živi na račun Njemačke.

No kako je Njemačkoj dosta onih koji će je iskorištavati, potvrđuje i zakon koji je donijela kako oni koji nikad nisu radili u Njemačkoj moraju pet godina čekati kako bi počeli koristiti socijalnu pomoć jer, kako su priopćili, pridošlice iz europskih zemalja predstavljaju veliko opterećenje za tu zemlju.

Vraćanje novca

Također, sve je više onih koji moraju vraćati novac jer se ispostavilo kako nisu socijalni slučajevi kakvima se predstavljaju, a “češljanje” onih koji iskorištavaju sustav će se nastaviti.

Svatko tko mora vraćati ilegalno primljen novac lagao je i spletkario te su ga na kraju uhvatili. Tada je kriva država jer “jaše” jadan, gladan narod, mrzi ih jer su stranci, ne da im živjeti. Njemačka je predivna zemlja. Svi imaju ista prava, svi mogu i smiju raditi te imaju sve mogućnosti za lijep život. Ostavite se socijalne i kojekakvih pomoći po sustavu “zašto ne uzeti kad je besplatno?”. Sve “besplatno” kad-tad dođe na naplatu. Ostavite se onih koji vam savjetuju kako doći do socijalne pomoći. To su zgubidani koji ni u svojoj zemlji nisu radili, nego su živjeli na tuđoj grbači – bila to država, rodbina ili roditelji , poručio je Stjepan Bingula, urednik stranica “Nova budućnost u Njemačkoj” i “Idemo u Njemačku, Oglasi – posao”.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Zato je Svicarska jasna: imas pravo na socijalnu pomoc , ispunjavas sve uvjete, ali: tvoja dica to moraju vratit sve! Pati idi ma socijalu!!! Nedaj je Boze!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.