Njemačka treba preko milijun radnika, ovo su najtraženija zanimanja

Njemačkoj je u trećem kvartalu ove godine s 1,24 milijuna otvorenih radnih mjesta zabilježen rekordan nedostatak radne snage, javlja u utorak Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj nepopunjenih radnih mjesta je porastao za 140.000, stoji u priopćenju IAB-a, koji djeluje u suradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje iz Nürnberga.

Najveći porast potražnje zabilježen je na području prerađivačke industrije, ali je potražnja u sektoru uslužnih djelatnosti s više od 600.000 otvorenih radnih mjesta još uvijek najveća, kaže Alexander Kubis iz IAB-a.

U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mjesta, a u sektoru logistike (promet i skladišta) 87.000.

Najveći broj otvorenih radnih mjesta odnosi se na srednju i višu stručnu spremu (60,8%), zatim se traže osobe bez kvalifikacije (22%) te na kraju osobe s fakultetskim obrazovanjem (17%).

Njemačko tržište rada već godinama muči manjak radne snage, uza sve veći broj umirovljenika, što se pokušava kompenzirati uvozom radne snage.

(Hina)

2 komentara

  • Hercegovačka ekonomska slika sastavljena je od pustih trgovaca i uvoznika. Sve redom sami distributeri. Šta će nama inžinjeri, arhitekti, doktori, informatičari itd. Nama rođo tribaju komercijalisti, putniKi, skladištari, kamijondžije, prodavačice i računovođe. Samo import eksport rođo, krkaj promet, čančaj rabate i gratise, samo kompenziraj ko je vidiJo plaćat isati, a triba je*iga digod platit političare, carinike i federalne inspektore.
    Šta će im štrucnjaki da traže veliku plaću?
    Trgovcu je sve trošak. Osim vlasite S-klase. To je osnovni inventar.

Komentiraj: