Njemačka treba preko milijun radnika, ovo su najtraženija zanimanja

Njemačkoj je u trećem kvartalu ove godine s 1,24 milijuna otvorenih radnih mjesta zabilježen rekordan nedostatak radne snage, javlja u utorak Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj nepopunjenih radnih mjesta je porastao za 140.000, stoji u priopćenju IAB-a, koji djeluje u suradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje iz Nürnberga.

Najveći porast potražnje zabilježen je na području prerađivačke industrije, ali je potražnja u sektoru uslužnih djelatnosti s više od 600.000 otvorenih radnih mjesta još uvijek najveća, kaže Alexander Kubis iz IAB-a.

U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mjesta, a u sektoru logistike (promet i skladišta) 87.000.

Najveći broj otvorenih radnih mjesta odnosi se na srednju i višu stručnu spremu (60,8%), zatim se traže osobe bez kvalifikacije (22%) te na kraju osobe s fakultetskim obrazovanjem (17%).

Njemačko tržište rada već godinama muči manjak radne snage, uza sve veći broj umirovljenika, što se pokušava kompenzirati uvozom radne snage.

(Hina)


3 komentara

 • Hercegovačka ekonomska slika sastavljena je od pustih trgovaca i uvoznika. Sve redom sami distributeri. Šta će nama inžinjeri, arhitekti, doktori, informatičari itd. Nama rođo tribaju komercijalisti, putniKi, skladištari, kamijondžije, prodavačice i računovođe. Samo import eksport rođo, krkaj promet, čančaj rabate i gratise, samo kompenziraj ko je vidiJo plaćat isati, a triba je*iga digod platit političare, carinike i federalne inspektore.
  Šta će im štrucnjaki da traže veliku plaću?
  Trgovcu je sve trošak. Osim vlasite S-klase. To je osnovni inventar.

  • Meni nije jasno kako ovi tržni centri svaki tjedan dostavljaju kataloge,reklamiraju na radiju ,internetu za akcije od dvadesetnk feninga za nešto namirnica?
   Neće zaraditi ni trgovci ni kupci da svaki kupac kupi šleper namirnice na akciji.

   šleper namirnica na akciji.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.