Njemačka televizija snimila dokumentarac o BiH

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini čiji su autori Nina Heins i Felix Leichum, a koji su zabilježili svoj put kroz našu zemlju koju opisuju kao spoj “Orijenta i zapada”.

Dokumentarac je dio serijala “Kommt auf die Bucket List” gdje spomenuti dvojac predstavlja destinacije širom svijeta.

U opisu navode: Još uvijek gotovo netaknuta masovnim turizmom, Bosna i Hercegovina je idealna destinacija za istraživanje. Netaknuta priroda, bezbroj vodopada i glavni grad Sarajevo, gdje se susreću Orijent i zapad – zemlja jugoistočne Europe na Balkanu nudi mnogo raznolikosti, prenosi BH Reporter.

Na samom početku dokumentarca Heins navodi da su istaknuli najvažnije turističke atrakcije, a svoj put su započeli u Mostaru odakle su posjetili Livno, potom Sarajevo, Nacionalni park Una, Travnik, Neum te Nacionalni park Sutjeska.

Govorili su o Starom mostu, a upoznali su i jednog od smjelih mostarskih skakača te pokazali kako izgleda njegova priprema za skok. Naposljetku se i sama Nina okušala u skakanju u Neretvu, ali s puno manje visine. Posjetili su i vodopad Kravice, a potom i Livno kako bi snimili divlje konje.

Sarajevo su opisali kao mjesto susreta istoka i zapada, ali istovremeno i mjesto koje leži na povijesti ističući mjesto atentata Franza Ferdinanda te potom podsjećajući na rat ’90ih i pojašnjavajući što su “sarajevske ruže”.

Uslijedila je posjeta Lukomiru, Travniku i Plavoj džamiji, potom Jajcu, a Nina je kazala da joj je tada bilo jasno zašto BiH zovu “zemljom vodopada”.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.