Njemačka: Protestantsku misu vodila umjetna inteligencija

Stotine njemačkih protestanata u Bavarskoj prisustvovale su misi koju je skoro u cijelosti generirala umjetna inteligencija.

Chatbot je predvodio molitvu, pjesmu i propovijed ispred više od 300 ljudi.

Dragi prijatelji, velika mi je čast stajati i propovijedati vam kao prva umjetna inteligencija na ovogodišnjoj konvenciji protestanata, rekao je avatar monotonim glasom.

Misu, koja je uključivala propovijed, glazbu i molitve, uz pomoć umjetne inteligencije generirao je Jonas Simmerlein, teolog i filozof sa sveučilišta u Beču, piše Associated Press, prenosi tportal.

Obred je privukao jako puno zainteresiranih, a ispred neogotičke crkve iz 19. stoljeća još sat prije početka mise nastao je veliki red. Okupljanje pod imenom Deutscher Evangelischer Kirchentag održava se svake druge godine na različitim mjestima u Njemačkoj.

Konvencija okuplja desetke tisuća vjernika u molitvi, pjesmi i raspravi o vjeri.

Pored onoga što bismo na ovakvim događajima i očekivali, bilo je razgovora o svjetskim događanjima i ključnim problemima poput globalnog zatopljenja, rata u Ukrajini te naravno – umjetne inteligencije.

Za ovogodišnje je okupljanje, pod motom ‘Sad je trenutak’, korišten i ChatGPT, kojem je naređeno da napiše propovijed.

Umjetnoj sam inteligenciji rekao da se nalazimo na kongresu, da je ona propovjednik i da napiše propovijed, rekao je Simmerlein.

Također je od tražio da bira psalme, molitve i blagoslove te je na kraju dobio, njegovim riječima, ‘prilično solidnu misu’.

Vjernici u crkvi pažljivo su slušali dok je umjetna inteligencija propovijedala o napuštanju prošlosti, usredotočenju na trenutne izazove, nadilaženju straha od smrti i stalnoj vjeri u Isusa Krista.

Cijelu su misu ‘vodila’ četiri avatara – dvije mlade žene i dva mlada muškarca. Avatar generiran umjetnom inteligencijom na mahove je izazvao smijeh. Neki su snimali misu mobilnim telefonima, a drugi su bili prilično kritični, odbivši moliti se na glas.

Heiderose Schmidt, petesetčetverogodišnjakinja koja radi u IT-ju, rekla je da je na početku bila jako znatiželjna i uzbuđena, no da joj je takva misa na kraju postala odbojna.

Tu nema nikakvog srca ni duše, rekla je. Avatari nisu pokazali nikakve emocije, nisu imali govor tijela i govorili su brzo i monotono, tako da se nisam uopće mogla koncentrirati na ono što su iznosili.

Možda su drukčiji dojam ostavili na mlađu generaciju, onu koja je odrasla s ovakvim stvarima, zaključila je Schmidt.

(www.jabuka.tv / Foto: Profimedia)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.