Njemačka policija objavila: Iračanin odgovoran za teroristički napad na autocesti

Čovjek iračkog porijekla namjerno se zabio svojim automobilom u motocikle duž dijela njemačke autoceste u Berlinu, ostavljajući najmanje jednu osobu s ozljedama opasnim po život, u onome što su njemački dužnosnici u srijedu klasificirali kao teroristički napad.

Sudeći po trenutnom stanju naše istrage, mi pretpostavljamo da je ovo islamistički motiviran napad. Vjerska pozadina napada ne može se isključiti, izjavio je berlinski čelnik za unutrašnje poslove Andreas Geisel.

Šest ljudi je ozlijeđeno, od kojih troje ozbiljno, kada se 30-godišnjak automobilom zabio u nekoliko vozila, namjerno ciljajući motocikle, u utorak navečer, navode u zajedničkom priopćenju berlinski ured tužitelja i policija.

Sudari na tri različite lokacije na autoputu BAB1000 dogodili su se neposredno prije 19 sati i doveli su do potpunog zatvaranja jedne od glavnih prometnih arterija njemačke prijestolnice.

Istražitelji nisu objavili identitet čovjeka, u skladu sa zakonom o zaštiti privatnosti u Njemačkoj, ali su ga lokalni mediji identificirali kao Sarmada D. On je pod istragom u tri slučaja pokušaja ubojstva.

Također postoje nagovještaji da je čovjek imao problema s mentalnim zdravljem, kazao je Geisel.

Činjenica da osumnjičeni eventualno pati od psihičkih problema ništa ne ublažava ovaj problem. Ako se osobni problemi pomiješaju s vjerski obojenim idejama, to može dovesti do nekontroliranih činova – jučerašnja događanja na vrlo bolan način pokazuju kako je ranjivo naše društvo, izjavio je Geisel.

Tužiitelj Martin Steltner izjavio je novinarima da tužiteljstvo istražuje je li osumnjičeni bio povezan s bilo kakvom terorističkom grupom, kao i to je li bilo drugih umiješanih u napad, ali da još nije pronašlo nikakve indikacije toga.

Istražitelji, ipak, razmatraju dojave kako je moguće da je napadač imao kontakte s drugim ekstremistima, kazao je Steltner.

Osumnjičeni, koji je vozio crnu Opel Astru, stao je na autocesti nakon trećeg sudara i stavio je kutiju sa starim strijeljivom na krov automobila, tvrdeći da se u njoj nalaze eksplozivi, navodi se u priopćenju.

Dnevne novine Bild javile su da je čovjek, dok je izlazio iz automobila, uzvikivao “Da mi se nitko ne približi, ili ćete svi izginuti”. Osumnjičeni se potom počeo moliti, javile su dnevne novine Tagesspiegel, a policajac mu je tada prišao i uhitio ga.

Sudeći po izvještajima lokalnih medija, čovjek je već bio poznat berlinskoj policiji.

Navodi se da je rođen u Bagdadu u 1990. i došao je u Njemačku kao tražitelj azila, najvjerojatnije u 2016. Njegov zahtjev za azilom je odbijen i njegov zakonski status u zemlji limitiran je do kraja godine, javila je njemačka novinska agencija dpa.

On je u 2018. bio uhićen nakon što je napadao druge ljude i boravio je kraće vrijeme u mentalnoj instituciji, navodi Tagesspiegel.

Nakon što je po dolasku živio u izbjegličkom domu u berlinskom kvartu Altglienicke, on se preselio u kvart Reinickendorf, gdje je navodno živio s bratom, javila je dpa, prenosi AP.

(Fena)

10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.