Njemačka od 1. siječnja ozakonila treći spol

Ustavni sud Njemačke objasnio je da štiti identitet osoba koje svoj spol ne mogu definirati ni kao muški ni kao ženski, a analiza kromosoma upućuje na to da nisu ni žene ni muškarci.

Od 1. siječnja 2019. godine u Njemačkoj interseksualne osobe mogu se u dokumentima izjasniti kao različite.

Njemačka tako postaje prva država u Europskoj uniji koja je ozakonila različitost, odnosno treći spol. Na rodnom listu roditelji će moći za dijete upisati “različit”. Uveden je, dakle, novi pojam za osobe koje se ne osjećaju, a ni fizički nisu ili muškarac ili žena. Do sada, odnosno od 2013., roditelji su mogli ostaviti praznima polja u koja se upisuje spol novorođenčadi, a sada je uvrštena i treća rubrika, piše Večernji list.

Kromosomska analiza

Njemački ustavni sud 2017. donio je odluku u prilog interseksualne osobe da u rodnom listu izmijeni svoj spol. Naime, sud je donio odluku o uvođenju trećeg spola za interseksualne osobe nakon tužbe žene kojoj nije bilo omogućeno da svoj spol iz ženskog promijeni u “inter”, a za koju je kromosomska analiza pokazala da nije ni žena ni muškarac. Bundestag je usvojio zakon na temelju te odluke ustavnog suda te se od sada u matičnim knjigama rođenih u rubriku spol može upisati “muško”, “žensko” i “različit”.

Ustavni sud naveo je kako zakon štiti identitet osoba koje svoj spol ne mogu definirati ni kao muški ni kao ženski. Velika koalicija demokršćana Angele Merkel i socijaldemokrata primijenila je 13. prosinca odluku Ustavnog suda, a ona je stupila na snagu 1. siječnja 2019. Kod interseksualnih osoba i analiza kromosoma pokazuje da nisu ni žene ni muškarci.

Moguća je i naknadna korekcija ako je spol pogrešno upisan nakon rođenja, kao i promjena imena. No za oboje se mora predati liječnička potvrda da je kod te osobe medicinski utvrđena interseksualnost, odnosno te osobe imaju i muška i ženska tjelesna obilježja. Sud je zaključio da obvezan izbor između dva spola predstavlja kršenje osobnih prava pojedinca i zabrane diskriminacije.

U svijetu, prema podacima Ujedinjenih naroda, ima čak 1,7 posto ljudi s takvim fizičkim osobinama.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

  • Dobro pitanje!!!
   Ja imam jedno protupitanje. Da se tebi, ne daj Bože, rodi ovakvo dijete bi li ga ti upisao kod matičara kao muško ili kao žensko. Bi li ga slao na tjelesno sa curama ii momcima? Bi li ga upisao na nogomet ili ples? Bi li nastupalo za mušku ili žensku momčad.
   Ne možete zatvarati oči pred činjenicom da ovakvi nesretnici postoje. Neki će reći da je ovo Sotonino djelo ali šta su krivi ovi nesretnici koji su se takvi rodili. Ako ih je i jedan promil a ne 1,7% onda ih i u Širokom ima tridesetak. Je li to Sotonino djelo? Trebaju li oni živjeti?

    • Jakako.
     Pokrij se po glavi i šuti. Bitno je da komšiluk ne zna.
     Odluči se jesi li muško ili žensko i glumi do kraja života. Ako treba i oženit se samo da izgledaš normalan.

 • sotone paklene, i neka propadne njemačka nacija, i propasti će, i zauvijek nestati s lica zemlje, hulje bezbožne sram ih bilo od ovoga dana pa zauvjek.

 • Majke su do sad radjale musko ili zensko, a sta moze biti drugo i kakva mu je uloga u zivotu..??? Boze sacuvaj, eto homici su treci, ali opet musko ili zensko, i morao ih ne’ko roditi
  Zali boze ove djece sta ce sve cuti i ne daj noze dozivjeti kroz zivot.

 • Kako sada stvari stoje u bliskoj budućnosti Njemačkoj se ne piše dobro.Milijuni talibana ogrezlih u islamističkom ili isilovskom fundamentalizmu upareni sa ocvalim ili mlađim njemicama neće rezultirat ničim dobrim nego samo zlom koje će im se desetostruko obiti o glavu, kako jednima ,još više i drugima.
  Živi bili pa vidili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.