Jedino oko čega se novo Predsjedništvo BiH slaže je tužba protiv Hrvatske

Nakon što su vodili dvorske sukobe o zastavi i znakovljima, taktizirali hoće li vlast na razini BiH i FBiH biti i vremenski povezane, hoće li u paketu mijenjati veleposlanike…, članovi Predsjedništva jednoglasno su se složili o jednome.

Zajednička odluka

Prva, simbolično je to važno, zajednička odluka bila je najava tužbe protiv Republike Hrvatske. I to zbog odluke Hrvatske o provedbi Zakona o raspolaganju državnom imovinom, piše Večernji list BiH.

Po tumačenju bh. Predsjedništva koje čine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, Hrvatska krši sporazum o sukcesiji bivše SFRJ te će poduzeti odgovarajuće pravne, političke i diplomatske korake kako bi BiH na to reagirala i zaštitila svoju imovinu u Hrvatskoj i to posredstvom Ujedinjenih naroda.

Ne ulazeći u sadržaj same odluke vlasti Republike Hrvatske i jesu li u pravu oni koji tvrde da je u pitanju prijepor oko upisa u katastar, odnosno gruntovnicu, tj. je li BiH vlasnik objekata ili zemljišta u RH, kako bi se opravdao ovaj potez Zagreba, prvim potezom je poslana jasna poruka kakav će odnos tročlanog Predsjedništva biti prema RH, a u kojemu ne sjedi legitimni hrvatski predstavnik iz BiH.

Postavlja se vrlo legitimno pitanje bi li na sličan način Predsjedništvo donijelo odluku da je u pitanju odluka vlasti u Beogradu, Ankari, Moskvi ili Rijadu. Ovo je i najbolji odgovor onima koji tvrde kako Predsjedništvo BiH ima ceremonijalnu ulogu te da sudjeluje u imenovanju veleposlanika i upravljanju Oružanim snagama.

Da je kojim slučajem u Predsjedništvu BiH sjedio legitimni hrvatski politički predstavnik, posve sigurno bi se pitanje odluke vlasti u Zagrebu problematiziralo, ali to pitanje ne bi dospjelo pred Ujedinjene narode.

Čak i da je kojim slučajem preglasan, posve bi sigurno uputio zahtjev za zaštitu vitalnog interesa hrvatskome klubu u Domu naroda FBiH, gdje bi posebno dizajniranom procedurom to bilo i zaustavljeno.

Vitalni interes Hrvata

Čak je i Komšić nagovijestio kako bi mogao određena pitanja važna za vitalne interese Hrvata slati hrvatskome klubu u federalnom Domu naroda, no malo je vjerojatno kako bi se dobilo pozitivan odgovor.

Prva “složna” odluka vlasti u Sarajevu dolazi upravo u vrijeme kada se u Hrvatskome saboru raspravljalo o donošenju posebne Deklaracije o položaju Hrvata. Upravo je ova odluka Predsjedništva bila i svojevrsna opomena o još većoj potrebi za njezinim donošenjem i zahtjevu za izmjenom Izbornog zakona i Ustava BiH kako bi se položaj Hrvata izjednačio s drugim dvama narodima.

Unatoč tome, izvjesno je i kako će se Predsjedništvo i dalje koristiti kao vježbalište za vođenje različitih ratova s Hrvatskom kako bi se upravo izbjegla rasprava o jednakopravnosti Hrvata.

S obzirom na to da su Komšić i Džaferović ranije “domoljubno” problematizirali identične probleme s Hrvatskom, za očekivati je kako će se i ubuduće u prvi plan isticati tvrdnje o navodnom hrvatskom “napadu” na suverenitet BiH, ali i pitanja koje su povezana s Pelješkim mostom, tužbom vezanom za presudu šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne te aktualizirati pitanje korištenja vodnog potencijala s Buškoga blata.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Za “voma”pismeno anonimno-mora da ti radis u nekoj firmi kao lektor?Zato blago nama kad imamo tako pismenih ljudi!Mozda netko namjerno nesto napise da se malo zeza,a i nemeRe svatko biti pismen!Po meni je vaznije kakav je kom netko napisao ima li smisla o temi koju komentira!?I evo ja bih se slozio sa ovim kom u potpunosti!Covjek ima pravo 100%!A ne mi Hrvati popuzani pred svima klecimo!Svima koji nemaju krsni list PO ZAKONU ODUZETI PUTOVNICE!A ne evo nap.MUJO MORIC,JOVAN JOVANOVIC rodj u BiH a ima HRVATSKE DOKUMENTE!KAAAKO!?I zato neka nam ga mecu do…..!Svi bi htjeli Hrv kuna a nas bi u Jadransko more!I dok god to movu i rade mi smo najebali!Ako ima koja pravopisna greska,ja se ispricavam!S stovanjem💋

    • Ne slaze se ni dobar dio Hrvata da ti ili ostatak Hrvata u BiH treba imati hrvatske papire, pa sta cemo s tim? Udbasi, komunisti, Srbi, cetnici, i tako te floskule, a? Ali dobro, shvacam ja velike rvatine ovdje, imaju velike koristi od svega toga, malo lazne invalidnine u BiH, malo u RH, malo nekretnina u RH, malo utaje poreza u BiH, i Bog te veselio, sve po zakonu, samo me ne pitaj odakle mi!

  • Slažem se sa ditelinom,imas jednu pravopisnu gresku ali nema veze ljudi smo.Ja imam krsni list,hrv.dokumente ali nije me otjero nitko iz Sarajeva ,vec iz hercegovine ,nemoze covic govorit o ugrozi hrvata a hrvatu i branitelju nedat posao,zato sto nije u hdz-u.Treba reci otvoreno da su se komunisti pokrstavali devedeseti i da su i sad na vlasti,dok obicni puk koji su se krstili kad su se rodili moraju napustiti svoj kraj odlazeci u tudji svjet.

  • Alkohol unistio mozdane vijuge kod gos.Komsica.Na iducoj sjednici svi ce biti jednoglasni da nam se ukinu putovnice.Zaista je pravi predstavnik hrvatskog naroda.Hrvat je Hrvatu najveci neprijatelj.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.