Nizozemska liječnica oslobođena u dosad neviđenom slučaju eutanazije

Nizozemsko pravosuđe u srijedu je oslobodilo liječnicu optuženu da je 2016. usmrtila pacijenticu oboljelu od Alzheimerove bolesti, a da nije bila potpuno sigurna u njezin pristanak, što je prvi takav slučaj u toj zemlji koja je prva ozakonila eutanaziju.

Pacijentica (74) prvo je bila izrazila želju za eutanazijom, ali je poslije davala proturječne izjave o želji da umre, rekla je sutkinja Mariette Renckens u Den Haagu.

Mislimo da, s obzirom na stanje teške demencije pacijentice, liječnica nije morala provjeravati njezinu želju za eutanazijom, rekla je.

Nakon čitanja presude sudnicom se prolomio pljesak. Slučaj, prvi takav u Nizozemskoj, koja je 2002. prva legalizirala eutanaziju, potaknuo je raspravu o pravu dementnih bolesnika da odlučuju o vlastitoj sudbini.

Liječnica (68) čiji identitet nije otkriven, optužena je zbog toga što je “pretpostavljala da je gospođa ostala pri odluci da želi umrijeti, a da to nije provjerila s njom” nakon pojave neurodegenerativne Alzheimerove bolesti.

Tužiteljstvo koje nije zatražilo nikakvu kaznu za liječnicu, ocijenilo je da je trebala “više razgovarati” o tome s pacijenticom.

Zahtjev za eutanaziju pacijentica je iznijela dok je još bila potpuno prisebna, rekla je sutkinja.

Sada ćemo pozorno proučiti presudu i odlučiti hoćemo li se žaliti, reagirao je Sanne van der Harg, glasnogovornik tužiteljstva.

(Hina)


4 komentara

  • Dan te jebo dokle više ovako , sad se pacijente koji se vide da će umrijeti eutanazira pa nisu ćukenja to je osoba nemozes ti to napravit samo da bi je ili ga se rijesio, pa jebote napravili smo to da ti je veća kazna ako koknes džukelu isprid svoje kuće koji ti je zasra baštu nego ako eutanaziraš čovjeka

    • nije, nego je žena sama izrazila želju da bude eutanizirana dok je još bila prisebna, a kasnije kad je bolest uznapredovala govorila je svašta, a nešto od toga bi se moglo protumačiti kao da povlači odluku o eutanaziji. Ovdje je se raspravljalo vrijedi li opoziv osobe koja više nije u stanju da razlučuje i donosi odluke.

  • Nizozemska zakonito rješava pitanje zbrinjavanja starih i bolesnih na isti način i istom politikom koju je prpvdila nacistička Njemačka sa Adolfom Hitlerom. I kažu kako danas nema više nacizma i fašizma.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.