Niste sve odmah popili? Kako produljiti rok trajanja otvorenom vinu – Jabuka.tv

Niste sve odmah popili? Kako produljiti rok trajanja otvorenom vinu

Prvenstveno moramo znati zašto se vino uopće kvari. Sve se svodi na razinu kisika koji dolazi u kontakt sa samim vinom, kaže Christopher Hoel, sommelier i vrhunski stručnjak za vina.

Vino zahtijeva osjetljivu ravnotežu izloženosti kisiku. Kisik je presudan u procesu fermentacije i može pojačati okuse i arome vina koje se jednom otvori, ali prevelika izloženost pretvorit će vaše vino u ocat, piše Realsimple.

Stoga se gotovo svaki savjet za očuvanje vina koji ćete naći temelji na smanjenju izloženosti vina kisiku, dodao je Hoel.

Kako produljiti život otvorenom vinu

1. Zatvarajte bocu odmah nakon upotrebe

Prva linija obrane vina je i najjednostavnija. Pazite da vino zatvarate odmah nakon što ste istočili dio. Možete misliti da je u redu držati vino otvorenim dok ispijate jednu čašu, ali što više ograničite pristup kisika vinu, to će ono dulje ostati dobro.

2. Držite vino uspravno

Ako držite vino u uspravnom položaju, smanjujete površinu koja može doći u dodir s kisikom i tako se usporava proces oksidacije.

3. Nabavite neke manje boce

Ukoliko niste uspjeli popiti cijelo vino do kraja, možete ga preliti u manju bocu te na taj način smanjiti količinu kisika pohranjenu s vašim vinom.

4. Držite vino na hladnom i tamnom mjestu

Kisik nije jedini neprijatelj vina, štete mu i svjetlost te visoke temperature. Pokušajte svoju otvorenu bocu držati na tamnom i hladnom mjestu. Hladnjak je obično dobro mjesto i u njemu vino može dugo ostati dobro.

To usporava i proces oksidacije jer se molekule miču jako sporo na hladnom, rekao je Hoel i dodao da to vrijedi samo za otvorene boce, a zatvorene nije dobro čuvati u frižideru.

5. Uložite u sustav za očuvanje vina

Postoje dva uobičajena sistema, vakuumska pumpica, koja vadi višak zraka iz otvorene boce te tako možete dodati nekoliko dana života svom otvorenom vinu, a nešto ozbiljnija metoda je ona s plinovima, dušikom i argonom, prenosi 24.sata.hr.

Metoda s plinom funkcionira tako da u otvorenu bocu nasprejate malo plina koji će tada stisnuti kisik te vam tako vino dulje održati svježim.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.