Ništa od dogovora: Bez izbora u Mostaru

Interresorna radna skupina za izmjenu izbornog zakonodavstva završila je svoj rad, a na jučerašnjoj sjednici verificiran je izvještaj o radu Skupine, te je prijedlog izmjena Izbornog zakona i Zakona o financiranju političkih stranaka BiH upućen u parlamentarnu proceduru, piše novinska agencija Patria.

Ovom parlamentarnom tijelu nitko nije dostavio niti jedan prijedlog za rješenje problema u Gradu Mostaru, odnosno način za otklanjanje prepreka za održavanje izbora u gradu na Neretvi, pa je ova skupina proteklih mjeseci utvrdila 32 amandmana na Izborni zakon, uglavnom tehničke prirode.

Suštinske izmjene odnose se tek na dvije promjene.

Jedna je podizanje unutarstranačkog cenzusa za osvajanje mandata na stranačkoj listi na općinskim izborima 15 posto, a na općim 30 posto, te nešto drugačije definirana spolna struktura kandidacijskih lista na izborima.

Inače, Parlament BiH ima rok da rad na izmjenama Izbornog zakona okonča do kraja travnja, kako bi Središnje izborno povjerenstvo lokalne izbore moglo prema zakonskoj obavezi raspisati 150 dana prije održavanja, odnosno, 2. ili 3. svbinja. Lokalni izbori u BiH trebali bi biti održani 2. listopada, javlja agencija Patria.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je upućen u parlamentarnu proceduru pročitajte ovdje.

Pored izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Interresorna radna skupina izjašnjavala se i o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o financiranju političkih stranaka, a po preporukama GRECO-a.

Ovdje pogledajte pregled odredbi Zakona o financiranju političkih stranaka koje se mijenjaju i dopunjuju, a ovdje Zakon o financiranju političkih stranaka s ugrađenim odredbama prijedloga zakona.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.