Nino Raspudić se preko 2 sata družio sa Širokobriježanima na predstavljanju “Kratkog espressa”

Knjiga “Kratki espresso”, zbirka kolumni autora Nine Raspudića predstavljena je u petak navečer u ispunjenoj dvorani Kino Borak u Širokom Brijegu.

Predstavljanje ove knjige održalo se u organizaciji širokobriješkog ogranka Matice hrvatske. A knjiga obuhvaća zbirku kolumni tjedno objavljivanih u Večernjem listu od ožujka 2016. do studenog 2019. u kojima autor na osebujan način obrađuje aktualne političke, društvene, kulturne, sportske i druge teme u Hrvatskoj i svijetu.

Profesor, filozof, književnik, književni kritičar, prevoditelj i publicist rođeni Mostarac sa zagrebačkom adresom, jedan je od najčitanijih i najutjecajnijih hrvatskih kolumnista i vodećih hrvatskih javno angažiranih intelektualaca, a svaki njegovi javni nastupi kao i tjedne kolumne izazivaju veliku pozornornost u njegovoj Hercegovini.

Stoga ne treba čuditi što je širokobriješko kino, nakon promocija u Mostaru, Međugorju i Ljubuškom također bilo vrlo ispunjeno, a sam autor knjige je na početku predstavljanja naglasio kako se u Širokom Brijegu jednako kao i u rodnom Mostaru osjeća domaći, jer njegovo podrijetlo dolazi od Širokog Brijega.

U vrlo opuštenoj i prijateljskoj atmosferi Raspudić je s moderatorom predstavljanja, a ujedno i svojim prijateljem Zoranom Zeljkom načeo brojna društveno-politička pitanja kako u Hrvatskoj, tako i u BiH koja je uostalom obrađivao i u svojim kolumnama.

Zoran Zeljko je bio moderator predstavljanja nove Raspudićeve knjige

Na samom uvodu predstavljanja pušteni su zanimljivi kadrovi iz filmova o Bruce Leeju, za kojeg je Raspudić bio jedan od inicijatora postavljanja spomenika u Mostaru, ali i kadrovi iz šaljivih parodijskih klipova iz kratkog serijala “Nezavisni intelektualci” gdje je on bio predstavljen kao “Fino Nastupić”.

Kadrovi iz filmova o Bruce Leeju na početku predstavljanja knjige

Nakon malo manje od sat vremena predstavljanja i razgovora Raspudića i Zeljke uslijedila su brojna pitanja iz publike. Publiku su zanimala mnoga pitanja iz globalne, hrvatske i bh. politike, a Raspudić je na sebi svojstven način strpljivo odgovarao svakome od njih, nudeći argumentirane i adekvatne odgovore.

Širokobriješka publika je s velikim zanimanjem pratila predstavljanje “Kratkog espressa”

Kad se dotaknuo Bosne i Hercegovine, još jednom je ponovio da je idealno rješenje za Hrvate u BiH treća federalna jedinica, ili stvaranja dva megakantona u Federaciji s diskunitetom teritorija, gdje bi jedan bio s hrvatskom većinom, a drugi s bošnjačkom većinom, što bi također uvelike pojednostavnilo administraciju u BiH.

Nažalost za takvo nešto nema sluha, niti će zadugo biti u Sarajevu, naglasio je.

Raspudić je argumentirano odgovarao na brojna pitanja iz publike

Kazao je i kako u posljednje vrijeme manje piše o BiH jer ima osjećaj kako se mnoge stvari u BiH ponavljaju, odnosno kako se zapravo ništa novo ne događa.

Zanimljivo i poučno predstavljanje Raspudićeve knjige na kraju se odužilo na preko dva sata, a publika je sudeći po reakcijama na kraju, uistinu uživala.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

  • Je li pričao Bajke o rvatinama u hdz, o biskupskim demagogijama ?? Koliko je on novca dao za sirotinju, osim što pametuje na tv ? Jeli ikada osudio zločinca krvnika ubojicu kukavicu bjegunca govnara Pavelića za služenje faši naci bolesnicim krvoločnim ??

    • Koliko si ti dao sirotinji i jesi li istao oteo drugima oko sebe ( braci svojoj ) , sta si postigao u zivotu i koliko si knjiga napisao.Jesi li doktorirao ili mozda kanis ili jesi li vrstan majstor ako si odlucio bavit se time ( majstori su isto umjetnici).I jos nesto nek mi se pojasni npr.zasto je netko sirotinja? Je li zbog toga sto nece radit nista , pit ce i kockat i naravno pusit ili je zbog bolesti onemogucen zaradjivat.Dakle misljenja sam da samo radi bolesti moze netko biti siromasan …svi ovi ostali navedeni poroci se mogu odbaciti.

    • Zašto desetorojstruko umanjuješ žrtve krvavoga bravara tite, odnosno desetorojstruko uvećavaš žrtve Ante Pavelića. Pa Ante Pavelić nigdje u svijetu nije proglašen zločincem, čak niti u Yu tvorevini. Pavelić jeste bio sluga Njemačke, ali to je i danas Pljenković pa ga nitko ne osuđuje.

  • Jedan od pametnijih nasih hrvata… Ali i njemu se nade mana. To smo mi. A zapitaj mo se dali jedan covjek moze sve promjeniti. Na sto on ukazuje i o cemu prica i pise sve je ok. Onda se probudimo i budimo dio toga, dio pozitive a prestanimo biti zugatiri i samo osudivati i lose a i dobro… Nino je sigurno dio pozitive i pameti u hrvata…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.