Nimalo zahtjevne sobne biljke koje uspijevaju i na tamnim mjestima – Jabuka.tv

Nimalo zahtjevne sobne biljke koje uspijevaju i na tamnim mjestima

Sobne biljke uvijek nam donose puno koristi, a čak i ako se ne smatrate osobom koja bi se mogla brinuti o cvijeću, pojedine vrste uopće nisu zahtjevne i čak uspijevaju u sjenovitim kutovima, piše Tportal.hr.

Aspidistra

Osim što jako lijepo uspijeva i u sušim ili vlažnim uvjetima, mudar je odabir za sve nas koji redovno zaboravljamo zalijevati cvijeće. Nemojte ju uzeti ako želite biljku koja jako brzo raste jer njoj treba vremena, ali kada izraste ima lijepe i velike, tamnozelene izdužene listove.

Dracena

Ima tanko deblo, ali lijepe listove koji su obrubljeni crvenkastom bojom. Budući da donji listovi s vremenom otpadaju Dracena izgledom podsjeća i na plamu. Ne raste brzo, ali zato je odlično rješenje za prostore u kojima nema puno sunčeve svjetlosti. Za uspješan uzgoj važno je da zemlja ne ostane suha. Dracena je i vrlo dobar pročišćivač zraka te uspješno uklanja većinu zagađivača iz zraka.

Monstera

Omiljena je sobna biljka jer ima lijepe dekorativne listove i raste do tri metra uvis, a nije zahtjevna za uzgoj. Filadendroni ne vole direktnu sunčevu svjetlost i uspijevat će u sjenovitim mjestima, ali pazite da zemlja ima dovoljno vlage. Monstera voli sjenovita i prostrana mjesta u kući, a vrlo je važno ne rezati vanjske korijene jer oni čine potporanj cijelog biljci. Zalijevajte tek kada se osuši gornji sloj zemlje.

Paprat

Ova razigrana biljka idealna je dnevni boravak rijetko obasjan suncem. Budući da paprat raste u šumama na tlu, nije naviknuta na direktno sunčevo svjetlo. No, jedan zadatak ipak ne možete izbjeći. Paprat uspijeva u vlažnim uvjetima pa ju s vremena na vrijeme osvježite vodom, najbolje poprskajte listove. Budući da vole vlagu, paprati su odlične i za kupaonicu.

Pepperomia

Ne voli jako sunce jer zbog njega gubi svoju ljepotu. Ne morate ju zalijevati dok ne primijetite da je gornji sloj zemlje suh. Jednom mjesečno treba je nahraniti uravnoteženim tekućim gnojivom. Ima lijepe ukrasne šare na listovima, a mogu biti mesnati, ovalni, glatki ili naborani.

Sanseverija

Poznata je i pod nazivima sablja, sabljica ili svekrvin jezik. Ima duguljaste i mesnate listove, a osim što lako uspijeva na mjestima koji nemaju direktne sunčeve svjetlosti, korisna je jer . iz zraka pročišćava benzen, formaldehid i trikloroetilen. Ne voli puno vlage pa pripazite na zalijevanje.

Zamija

Istovremeno liči na paprat i na sukulent i porijeklom je iz Afrike. Budite oprezni ako imate manju djecu ili ljubimce budući da može izazvati trovanje ako se bilo kako konzumira. Zamioculcasu nije potrebno puno svjetlosti, a ako je na direktnom suncu listovi mogu imati svjetliju boju. Također nije potrebno pretjerivati sa zalijevanjem jer od viška vode lako trune, a listovi žute.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.