Nikolić i Vučić ne podupiru referendum u RS-u

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu pružili potporu održavanju najavljenog referenduma u Republici Spskoj, ali ni na koji način nisu željeli utjecati na promjenu političkih stajališta legitimno izabranih političara u tom entitetu BiH, priopćeno je danas je u Beogradu poslije sastanka najviših dužnosnika Srbije i Republike Srpske.

U zajedničkoj izjavi srbijanskog šefa države i predsjednika vlade, podijeljenoj medijima poslije sastanka s čelnicima Srba iz BiH i RS, naglašava se da je politika Srbije poštivanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta RS .

Nikolić i Vučić osudili su organizirane napade iz pojedinih zemalja u regiji protiv RS i srpskog naroda te licemjernu šutnju i lažne simetrije iz krugova međunarodne zajednice.

“Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regiji, uvijek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njezine institucije”, poručuje se u zajedničkoj izjavi predsjednika i premijera Srbije.

Nikolić i Vučić sastali su se u četvrtak poslijepodne s članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednicom vlade RS Željkom Cvijanović.

Vučić je ranije u četvrtak izjavio kako žali što su politički čelnici bosanskih Srba odluke o referendumu u Republici Srpskoj donijeli unaprijed i, suprotno dogovorima, već ih priopćili javnosti i rekao je kako bi zbog toga današnji sastanak u Beogradu “mogao biti i preskočen”.

“Ja ne kršim dogovore koje postignemo. Ne idem u javnost, to je moja politika. Ne podnosim laka i popularna rješenja, kojima je narod oduševljen”, poručio je Vučić uoči sastanka državnog vrha s vodećim političarima Srba iz Sarajeva i Banjaluke u povodu spornog referenduma o Danu Republike Srpske.

Srbijanski premijer sastat će se kasnije s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i očekuje se da će se nakon razgovora obratiti medijima na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.