Nijemci ulažu milijune u nove nasade smilja, maslina i šipaka kod Čapljine – Jabuka.tv

Nijemci ulažu milijune u nove nasade smilja, maslina i šipaka kod Čapljine

Trenutačne procjene su da je novac uložen u podizanje plantaža smilja u Hercegovini, za veliku većinu, bačen novac. Što više nakon nezapamćene ekspanzije koja je trajala tri, četiri godine, nasadi smilja se krče ili prepuštaju ugaru, pa otuda intrigantno djeluje podatak da se na jugu čapljinske općine u blizini drevne Gabele, kultivira kamenjar i sadi smilje.

Imaju dogovoreno tržište

Uz smilje uskoro će još dvije tipično mediteranske kulture, masline i divlji šipak. Da sve bude pomalo “ripijevski” navodi se podatak da je u eri masovnih odlazaka na rad u Njemačku, investitor Nijemac, piše Večernji list BiH.

O projektu koji u posvemašnoj oseki investicija u južnoj Hercegovini djeluje nestvarno, Pavo Karlović, voditelj radova kaže:

Ovo je lokacija Žuberić – Muminovača gdje će se kultivirati oko 140 hektara krša. Zahvalio bi u prvom redu općinskim i županijskim strukturama koje su imale razumijevanje za projekt. Investicija je ogromna, kapital je njemački . Uz smilje, koje smo već počeli saditi, još će se saditi masline i divlji šipak. Proizvodnja će biti potpuno ekološka što je trend u svijetu. Investitori koji rade imaju dogovoren plasman, a prodaja će ići isključivo na strano tržište, kaže sažimajući planove voditelj radova Karlović.

Pozicija je idealna, možda i jedinstvena u Hercegovini, kada su u pitanju mediteranske kulture, Sa Žuberića se pruža pogled na obližnje Gabela Polje i s njim spojeni Metković. Uz idealnu ekspoziciju izgleda da i teren ljubi investitora.

Na vrhu je ostao usitnjeni kamen dok je zemlja potonula u dubinu. Dojam je kad se proces sadnje završi da će se od korova kultura lako štititi jer jednostavno u površinskom sloju od nekoliko centimetara samo je pijesak, koji ujedno štiti tlo od isušivanja.

Ovo je mikroklima koja odgovara ovim kulturama, pogotovo maslini. Tu sam rođen, znam što govorim, ovdje kroz dolinu Neretve prodire mediteranska klima, mislim da bi ovdje trebao biti vrhunski proizvod, kaže voditelj radilišta Karlović.

Na pitanje misli li mogu li i mandarine uspjeti na ovom području odgovara.

Nismo razmišljali o tome, investitori imaju svoju viziju, sadit će se proizvodi za koje su sigurni da imaju osiguran plasman i to isključivo za njemačko tržište, konstatira Karlović te naglašava:

Angažiranje radnika

Proizvodnja mora biti u potpunosti ekološka pa će se morati kompletirati program. Najvjerojatnije ćemo morati imati svoju uljaru za masline, destileriju za smilje i pogon za cijeđenje šipka. Sada je angažirano 10ak radnika specifičnih zanimanja, bageristi, strojari…a u perspektivi trebao bi se otvoriti veći broj specifičnih radnih mjesta. To bi za ovaj kraj Gabelu, Gabela Polje i Struge mogla biti lijepa priča, zaključuje Karlović za Večernji list BiH.

Za sada je na doskora ljutom kršu smiljem zasađena površina od desetak hektara i to na osojnoj strani, gdje će i divlji šipak, dok je južna strana brda koje gleda na Metković rezervirana za masline. Ukupno će se kultivirati oko 140 hektara kamenjara, a prema procjeni investicija bi mogla biti teška oko 10 milijuna KM.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

  • Tko se još sijeća HDZ ovih spinova o cmilju, a evo ponovo se javljaju o istome za rubriku “vjerovali ili ne”. Dobro stoji na ulazu u Široki Brijeg kod rotora: “Političare i pelene treba što češće mijenjati – iz istog razloga”. Mark Twain.

  • Ne znam čemu se čudite. Čovjek osigurao plasman, zna cijene i troškove. Ne vidim zašto ne bi uspio.
    Drugo je što su naši ljudi nasjeli na kafanske priče i bez ikakve računice u pomami za brzom zaradom po stoti put nasjeli.
    Najžalosnije od svega mi je da se nisu uspjeli organizirati i naći nekakav način za prodaju smilja kad ga već ima.

  • Sta ce Nijemac ulozit.. k’o cigani.kad dodju zao im marke potrosit samo im prica u nas u Njemackoj ovo jeftinije bokte idi pa tamo kupi..a da ne pricam o kurcenju po Sirokom puni.ih trotoari ne mozes s kolicim proc..nek u Njemackoj ostavi na trotoar..kako.pusite uvik o Nijemcima price koga briga za njih i za smilje samo izazivate jadni narod naslovom

  • Ne znam ništa, posla nema da od njega u nas možeš normalno život. Zato idemo vani. To je činjenica. E sad …..Ne znam.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.