Nijemci će za dan i pol pomaknuti most od 110.000 tona za 20 metara

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji pripremaju se na jedinstven pothvat. Scenarij je pomalo sličan porinuću broda. No, ovaj put riječ je o izgradnji nove dionice autoceste zbog čega namjeravaju pomaknuti već postojeći vijadukt za 20 metara.

Ogromna konstrukcija podignut će se i prebaciti na novu lokaciju uz pomoć hidrauličnih dizalica koje bi trebale pomaknuti cijelu konstrukciju, prenosi Express.hr.

Kao lubrikante u ovom postupku koristit će se ulja i komercijalno dostupna tekućina za pranje, rekao je voditelj ureda za koordinaciju radova na autoputu A45 koji spaja grad Aschaffenburg jugoistočno od Frankfurta, s Dortmundom.

Vijadukt se nalazi nedaleko Siegena, koji se nalazi na pola spomenute dionice. Riječ je o nimalo jednostavnom zahvatu jer vijadukt teži 100.000 tona, a za usporedbu – skoro je jednako težak kao i katedrala u Kölnu, koja bez temelja teži oko 120.000 tona.

Visina vijadukta je 66 metara i kako kažu najiskusniji njemački stručnjaci, takvo bočno pomicanje neke građevine nikad do prije nije izvedeno u Njemačkoj. Cijela akcija trebala bi trajati tek dva dana i predviđena je 2022. godine, a do tad će trajati pripreme i radovi na novim prilaznim cestama, piše Spiegel.

Sličan pothvat poduzeli su inženjeri i graditelji mostova u Kanadi prije tri godine. Most s jednom trakom u Fort Nelsonu pomaknut je za oko 10,5 metara u travnju 2016. kako bi se izgradio novi most s dvije trake na autocesti 77, oko 70 km sjeverno od Fort Nelsona.

Most dugačak 430 metara pomaknuli su za samo 17 sati. Radovi su krenuli u 6 popodne, a na novoj lokaciji most se našao u 11 ujutro iduće dana. Ipak bila je riječ o mnogo manjoj građevini. Ovaj most preko rijeke Fort Nelson imao je samo jedan vozni trak i nije bio asfaltiran, nego je bio prekriven drvenim gredama.

Ipak riječ je o jednom od najduljih modularnih čeličnih mostova u Sjevernoj Americi. Konačno nakon 31 godine napravljen je novi armiranobetonski s tri linije čeličnih nosača. Stari je ostao služiti kao prijelaz preko rijeke tijekom izgradnje novog mosta.

(www.jabuka.tv)
7 komentara

  • A u nas novokomponirani tajkuni uz pomoć političkih moćnika za kratko vrijeme pomaknu cijele tvornice iz vlasništva radnika u privatno vlasništvo.

  • Kod nas su vladajuće garniture u zadnjih 20 godina uspijele nas sve vratiti 110 godina unazad…ta’ će te švabe…nemaju pojma
    .

  • Da hoće kod nas pomaknuti legalno i ilegalno izgrađene kuće i dvorišta sa putova bilo bi i lijepo i funkcionalno.

  • Ljudi naši nešto gadno kuhaju s Duhanskom stanicom..ko j.narod koji je 300 godina sadio i crnčio taj duvan a i sada ga sadi.Znači odmah su kriminalci čim usiju rasod..Odvratno i tužno.Tvrdim da kriminalci sjede u zgradi općine i Županije i da će kao takvi to prodat- kome?Pa opet kriminalcu.A što biva sa sadiocima?Ništa.Moraji put pod noge i Švabija.I oni ,ti sadioci će pomicat ovaj most a ne Švabe.Lakše je maknit tamo most od 120000 tona nego ove naše krimose s vlasti.U tome je kvaka.Ali ako sadioci popizde uzmu motike,držalice i lopate u ruke bježat će ono sami ko bez glave.Sve do tada guzit će nas brale..i to bez gumice.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.