Nijedan respirator koji je nabavila “Srebrena malina” još nije u funkciji, čeka se verifikacija – Jabuka.tv

Nijedan respirator koji je nabavila “Srebrena malina” još nije u funkciji, čeka se verifikacija

Respiratori koje je u jeku pandemije nabavila kompanija “Srebrna malina” za Federalnu upravu civilne zaštite i Vladu FBiH, još nisu u funkciji, iako je većina podijeljena medicinskim ustanovama.

Ti respiratori sigurno nisu u funkciji jer nijedan još nije verificiran. Ako nešto nije verificirano, ne smije se zakonski ni koristiti, kazao je za Klix.ba Almir Badnjević, direktor kompanije “Verlab” koja bi trebala izvršiti verifikaciju.

Dodao je da još čekaju poziv od Federalne uprave civilne zaštite. Ova kompanija je pobijedila na tenderu i potpisala ugovor s FUCZ-om.

Nismo verificirali nijedan uređaj jer nas nisu pozvali. Ne znam dokle je došao taj proces niti što se događa, nemamo nikakvih informacija. Čekamo da nas pozovu, kazao je Badnjević.

Iz FCZU-a, pak, kažu da je ugovor s “Verlabom” istekao.

Ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije ventilatora koji je ova Uprava potpisala sa verifikacijskim laboratorijem “Verlab” istekao je 26. prosinca 2020. Federalna uprava civilne zaštite uputila je prije isteka ugovora, 22. prosinca, akt Agenciji za javne nabavke o daljnjem definiranju odredbi ugovora, kažu iz FUCZ-a za Klix.ba.

U odgovoru koji su zaprimili od Agencije za javne nabave, kako kažu, jasno je iskazano da “u cilju osiguranja pravilne primjene zakona u konkretnom slučaju ne postoji mogućnost produženja ugovora, te da je potrebno zaključenje novog, nakon provedenog odgovarajućeg postupka”.

Stoga, odsjek za javne nabavke pristupio je pripremi natječajne dokumentacije za javnu nabavu pružanja usluga zakonske verifikacije, kazali su nam iz FUCZ-a.

Inače, dodaju da je većina ovih respiratora podijeljena.

Još 14. srpnja 2020. Federalna uprava civilne zaštite uputila je dopis županijskim ministarstvima zdravstva da u što kraćem roku dostave zahtjev o neophodnim količinama respiratora za Kliničke centre i bolnice s područja svojih županija.

Nakon što su županijska ministarstva zdravstva iskazala potrebe Federalni stožer civilne zaštite donio je zaključke kojim se rapoređuje 100 respiratora u zdravstvene ustanove na području Federacije BiH.

Rapodjela je izvršena u skladu sa zahtjevima zdravstvenih ustanova i to Županijskoj bolnici Zenica 12 komada, Općoj bolnici Tešanj četiri komada, UKC Tuzla 25 komada, Općoj bolnici Gračanica pet komada, UKC Sarajevo 30 komada, Općoj bolnici Konjic dva komada, Hrvatskoj bolnici Dr. fra Mato Nikolić Nova Bila šest komada, Bolnici Travnik pet komada te Županijskoj bolnici Goražde dva komada.

Preostalih devet komada smješteni su kod veleprometnika medicinskih sredstava i za njih je utvrđena raspodjela i to Županijskoj bolnici Orašje dva komada, Općoj bolnici Sanski Most dva komada, Županijskoj bolnicu Dr. fra Mihovil Sučić Livno četiri komada te Općoj bolnici Jajce jedan komad.

Zbog razdoblja praznika i organizacije zdravstvenih ustanova isporuka će biti izvršena u skorije vrijeme.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • To treba vratiti Kinezima i da vrate novce narodu da se bolesni mogu liječiti i od drugih bolesti i vrše pregledi i nalazi za sve bolesti ,s koronom ili bez.

  • Vidi prvog komentara?
   Vratiti kinezima haha.Bi li ti sad vratio svoju ženu?Bi.Ali ko ce je nazad,nitko.Ljudi prodali,e sad ko da njih boli racku sto je bosansko čaršijska mafija pomnožila realnu cijenu sa 300.Ne budi smiješan jer da se ovo dogodilo u Kini taj bi zavrsio na trgu na vješalima.Ali vođek sto kazu gore u čarsiji pojede vuk magarca a narod sisa veslo.Kad smi papci nek nas guze nekakav fikret i ini.

   • Nabavili su ih preko veze tako su rekli SAD nek ih vrate i novac utroše na liječenje bolesnika, od ostalih bolesti,
    onako za koronu nema lijeka kažu oni.

 • BiH pravosuđe i tužiteljstvo radi po principu ko više da oslobođen je.Ili ono..Veli Fikret..baa nisam ja maajke mi,Fadil je..Fadil će,ša je bolan buraz kaki ja..nisam nene mi..mozda je Fudo..Sebija ili Jelka..A ona ce..nisam ja na moju pričistu dušu to je sve po zakonu..Mi smmo odgovorni to je samo nako..potrevilo nako.Tito ustani i sp…. im sve od tave do drška.Seljačine jedne ko da je njih briga i za sto..što su kupili sredstvo za ubijanje po sto puta vecoj cijeni.UŽAS.

 • Sve jasno kao dan.Isti su samo kupljeni da bi netKo
  ukrao lovu , a da bude sve po zakonu.Nije to prvi put. To je vec uhodana operacija.I za to narode cuti jer nije vasa
  drzava nego nasa.Fujjjj…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.