Nigerijci pronašli pet razloga zbog kojih će pobijediti Hrvatsku

Hrvatska će Svjetsko prvenstvo u Rusiji otvoriti sutra utakmicom protiv Nigerije u 21 sat. Prema riječima izbornika Zlatka Dalića svi igrači u kampu Vatrenih uzbuđeni su zbog početka te spremni i zdravi, u izvrsnoj atmosferi, očekuju prvu utakmicu.

Međutim, i Nigerijci su uvjereni u dobar početak Mundijala, a njihovi su mediji uspjeli pronaći čak pet razloga zašto će Superorlovi pobijediti Hrvatsku.

Nikada ne odustaju

Prvi je razlog nigerijski duh. Svjesni su da su autsajderi i da su za njima skromne izvedbe u pripremnim utakmicama (remi s DR Kongom, porazi od Engleske i Češke). Međutim, Superorlovi uglavnom su dobro reagirali kad su bili pritisnuti uza zid i nikada ne odustaju. Taj nigerijski duh puno je puta vodio njihove ekipe i sportaše do nezamislivih pothvata.

Nikoga nisu pobijedili osim Europljana

Osim duha, Nigerijci se uzdaju u solidan omjer protiv europskih reprezentacija na SP-ima. Protiv Europljana igrali su 11 puta, ubilježili po pet pobjeda i poraza uz jedan remi. U prvoj utakmici na SP-u s Europljanima susreli su se dvaput i oba puta pobijedili, Bugarsku u SAD-u 1994. i Španjolsku u Francuskoj četiri godine kasnije. Zapravo Nigerija je dosad pet puta nastupala na SP-u, a baš sve pobjede ostvarila je protiv reprezentacija sa Staroga kontinenta.

Hrvatska gubi prve utakmice

Nada im počiva i na lošim predstavama Hrvatske na počecima SP-a. Osim u Francuskoj 1998., kada su pobijedili Jamajku, Vatreni su gubili sve ostale prve utakmice Mundijala – 2002. od Meksika, a 2006. i 2014. od Brazila. Mada im to nije velika nada jer se od ta tri poraza kiksom može smatrati samo onaj poraz od Meksikanaca u Japanu.

Loši na pripremama, dobri na otvaranju

Četvrti je razlog koji navodi Complete Sports činjenica da su na prvenstva 1994. i 1998., koja su započeli pobjedama, stigli s jako lošim rezultatima na pripremnim utakmicama, baš kao i sada u Rusiju. Uoči smotre u SAD-u izgubili su od Švedske i Rumunjske, a uoči Francuske gubili su od Njemačke, Jugoslavije i Nizozemske uz ukupnu gol-razliku 9-1, prije nego što su na startu šokirali Španjolce.

Igrači se nisu međusobno posvađali

Konačno, lošim rezultatima unatoč, Nigerijci smatraju da su imali jako dobre pripreme, možda i najbolje ikad. Ovaj put imali su precizno izrađen plan, dobru organizaciju, a igrači se nisu svađali oko bonusa, pa su kemija i jedinstvo među igračima na izuzetno visokoj razini.

Ukratko, imaju razloga za optimizam, ali on u velikoj mjeri počiva na povijesnim činjenicama za koje su zaslužne generacije otprije 20 i više godina, a one se ne mogu baš tako lako preslikati na sadašnjost.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.