Nezakonit uvoz kave: Privedeno 13 carinskih službenika

U okviru opsežne istrage koju provodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po predmetu kodnog naziva ‘Panama’, u suradnji sa pripadnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH i pripadncima MUP-a USŽ, danas (27.03.2013.godine), po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH, provodi se opsežna akcija na širem području Bosne i Hercegovine.

U okviru pomenute akcije, u tijeku su pretresi na više lokacija, te je slobode lišen veći broj osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su isti počinili krivično djelo iz člana 220. stav 3 KZ BiH ‘Zloupotreba položaja ili ovlaštenja’ i krivično djelo iz člana 224. stav 2 KZ BiH ‘Nesavjestan rad u službi’, navedeno je u službenom priopćenju iz SIPA-e.

Mediji prenose da je privedeno 13 carinika koji se sumnjiče da su sudjelovali u nezakonitom uvozu kave u BiH.

Nakon preuzimanja dužnosti direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, Miro Džakula je poduzeo niz mjera i aktivnosti u cilju otkrivanja i sprječavanja nezakonitih radnji prilikom uvoza roba u Bosnu i Hercegovinu.

Rezultat toga su i sveobuhvatne istražne aktivnosti oko nezakonitog uvoza kave u BiH u razdoblju od 2009 do 2011. godine, gdje postoji osnova sumnje da je preko carinskih ispostava Gradiška i Bihać u ranijem razdoblju uvezeno 138 šlepera kave, koja je prilikom uvoznog carinjenja lažno deklarirana kao soja ili glina, a sve u cilju izbjegavanja plaćanja zakonom predviđenih uvoznih dažbina.

Kad je u pitanju uvoz kave u BiH, pored carine i PDV-a, plaća se i akciza i to 1,5 KM po kilogramu za sirovu kavu i 3 KM po kilogramu za prženu kavu. Postoji osnova sumnje da je na ovaj način proračun BiH oštećen za oko 30 milijuna KM. Zbog toga je u današnjoj zajedničkoj akciji SIPA-e i UNO 13 carinskih službenika privedeno na obavještajne razgovore zbog postojanja osnova sumnje da su sudjelovali u nezakonitom uvozu kave u Bosnu i Hercegovinu.

Neovisno o postupku koji vodi Tužiteljstvo BiH, direktor Džakula već je poduzeo radnje za pokretanje disciplinskih postupaka protiv 13 carinskih službenika koji su danas u zajedničkoj akciji SIPA-e i UNO privedeni na obavještajne razgovore.

“Podsjećamo, od dolaska na čelo UNO, direktor Džaluka pokrenuo je više od 200 disciplinskih postupaka, a disciplinska komisija UNO do dnas je za 12 službenika Uprave već izrekla mjeru prestanka radnog odnosa u UNO zbog utvrđene teže povrede službene dužnosti”, navedeno je iz Odjela za komunikacije UNO. (Bljesak.info/Srna)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.