Nevjerojatno: Zuckerberg i Fridman radili intervju kao avatari

Mark Zuckerberg je intervjuiran od strane Lexa Fridmana, a video je osvanuo na Lexovom YouTube kanalu.

Taj intervju ne bi bio ni po čemu čudan da se nije odvijao u virtualnoj stvarnosti (VR), pri čemu su obojica sudionika koristili prototip fotorealističnih Codec Avatara tvrtke Meta.

Codec Avatari su dugotrajni istraživački projekt tvrtke Meta s ciljem revolucioniranja udaljene komunikacije postizanjem uvjerljivih fotorealističnih avatara u stvarnom vremenu koji se pokreću putem headseta sa senzorima za praćenje lica, te kasnije i naočalama.

Meta je prvi put otkrila postojanje ovog projekta 2019. godine i pokazala je više ažuriranja avatara zadnjih godina, uključujući verziju s cijelim tijelom. Pomoću tehnologije dubokog učenja, avatari se generiraju pomoću posebnog sustava snimanja s više od 100 kamera, ali istraživači tvrtke Meta rade na zamjeni ovog sustava skeniranjem putem pametnog telefona.

Zuckerberg i Fridman su nosili Quest Pro headsetove, koji imaju ugrađene senzore za praćenje lica i očiju.

Međutim, nije jasno je li dekodiranje i prikazivanje avatara bilo izvršeno na samim headsetovima ili je računalo obavljalo tu funkciju.

Oba headseta su bila povezana USB-C kabelima, ali to bi moglo biti samo radi izbjegavanja pražnjenja baterije tijekom intervjua, a ne nužno povezivanja s računalom za virtualnu stvarnost.

Tijekom intervjua, Fridman je često izražavao osjećaj šoka i nevjerice zbog onoga što je doživljavao, tvrdeći da mu se zaista činilo kao da sjedi nasuprot Zuckerbergu.

U jednom trenutku je rekao da je potpuno zaboravio da avatar koji gleda nije stvarna osoba.

Kao što se možete uvjeriti i sami u videu, razina kvalitete kojom su prikazana oba sudionika intervjua zaista je nevjerojatna, a ako uzmemo u obzir da su oni tijekom intervjua bili udaljeni stotinama kilometara jedan od drugog, dobivamo širu sliku kako bi mogla izgledati budućnost druženja i komunikacije, piše geek.hr.

Musk traži neko povijesno mjesto za borbu sa Zuckerbergom

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.