Ekološka katastrofa u Baltičkom moru zbog bačenog ratnog oružja

Baltik, strateški plovni put koji povezuje velike europske nacije, sada je jedna od najzagađenijih vodenih površina na Zemlji jer su neeksplodirane granate, bombe, projektili i kemijski agensi ostavljeni u vodi nakon dva svjetska rata.

Odlaganje u more se tada smatralo brzim, sigurnim i jeftinim rješenjem da se riješi neželjene municije.

Već jedno stoljeće, ovo oružje leži na dnu Baltičkog mora, polako ispuštajući otrovne kemikalije uključujući TNT, iperit, fosgen i arsen.

Dok se povjerenik EU za okoliš Virginijus Sinkevičius sastaje s ministrima baltičkih država u Litvaniji kako bi razgovarali o rješenjima, stručnjaci kažu za Euronews da je problem predugo ignoriran.

Ekološka katastrofa

Kemikalije koje se oslobađaju iz municije mijenjaju kiselost i temperaturu morske vode, destabilizirajući ekosisteme. Oni također uzrokuju rak kod mnogih vrsta, a ostaci municije su čak pronađeni u tkivu ribe.

Stručnjaci strahuju da bi konzumiranje ribe ulovljene u blizini odlagališta moglo dovesti do nakupljanja kancerogenih tvari kod ljudi.

Terrance Long, osnivač Međunarodnog dijaloga o podvodnoj municiji, rekao je za Euronews da je potrebna veća svijest javnosti kako bi se izvršio pritisak.

Podvodna municija ispušta toksine koji štete morskim ekosistemima i ugrožavaju naš morski život. Bilo da ste uporni zagovornik klimatskih promjena ili ne, ovo pitanje utječe na sve nas, rekao je Long.

On je poručio da TNT u municiji može spaliti i izbijeliti korale i stvoriti priljev hranjivih tvari koje izazivaju štetno cvjetanje algi.

Plin se razgrađuje u neorganski arsen koji se širi morskim dnom, ubijajući sve oko sebe. Kemikalije također utječu na fotosintezu planktona i stopa izlijeganja jaja rakova. Takva je situacija danas na Baltiku. Ne možemo spasiti mora ako ne prihvatimo realnost u vodi, dodao je.

Iako su naučnici desetljećima pružali dokaze koji potkrepljuju takve zabrinutosti, političari su odugovlačili s obzirom na poteškoće u definiranju zakonskih obaveza za zaboravljeno oružje.

I dok je javnost akutno svjesna opasnosti od zagađenja plastikom i mikroplastikom u našim oceanima, malo se zna o opasnostima bačene municije za sigurnost životinja i ljudi, prenosi Klix.ba.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.