Neusklađen sastanak: Plenković optimističan, a Cerar smatra da nema dogovora

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je nakon sastanka sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom da je Hrvatska predložila Sloveniji pravni okvir za rješavanje pitanja granice na moru i kopnu.

Plenković nije iznio pojedinosti o tom pravnom okviru, ali je kazao da smatra “da postoji visok stupanj usuglašenosti o onome kako bi granica trebala izgledati”.

“Želimo da stručnjaci nastave razgovor i da izbjegavamo bilo kakve jednostrane poteze”, rekao je hrvatski premijer.

S druge strane, slovenski premijer Miro Cerar kazao je u utorak u Zagrebu da dvije zemlje nisu približile stajališta o rješavanju graničnoga spora.

“Jedini put za rješavanje graničnoga spora je primjena arbitražne odluke”, rekao je Cerar nakon sastanka s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem.

Cerar je kazao da je došao u Zagreb jer 29. prosinca istječe rok za implementaciju arbitražne odluke.

“Razumijem stajalište premijera Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se ne mogu složiti. Slovenija smatra da je odluka obvezujuća“, rekao je Cerar.

“Plenkovića sam još jednom obavijestio o tome da Slovenija jedini put vidi u poštivanju ove odluke”.

Hrvatski je premijer rekao da je 29. prosinca dan kao i svaki drugi. “Hrvatska se ne smatra vezanom arbitražnom presudom, niti ju je obavezna provoditi”.

Plenković je kazao da je Hrvatska predložila Sloveniji pravni okvir za rješavanje pitanja granice na moru i kopnu.

“Ideja je Hrvatske da pokušamo dogovoriti protokol o državnoj granici koji bi imao nekoliko bitnih elemenata, kopnena granica, granica na moru, režim plovidbe u hrvatskim vodama izvan Savudrijske vale, formiranje mješovitoga povjerenstva koje bi se bavilo demarkacijom granice i put da bi taj sporazum završio ispred dva parlamenta i biti ratificiran”, objasnio je Plenković.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.