Nestašica čipova koči proizvodnju laptopa i pametnih telefona

Proizvođači automobila i elektroničkih uređaja, od televizora do pametnih telefona, upozoravaju na globalnu nestašicu čipova koja uzrokuje kašnjenja u proizvodnji, i to baš u vrijeme oporavka potrošnje od krize uzrokovane koronavirusom.

Problem ima nekoliko uzroka, kažu izvršni direktori industrije i analitičari, među kojima su požar u jednoj japanskoj tvornici čipova, zatvaranje pogona zbog sprječavanja širenja pandemije u jugoistočnoj Aziji te štrajk u Francuskoj.

Još jedan kratkoročni uzrok nestašice čipova bilo je i gomilanje zaliha telekomunikacijskog diva Huaweija, uoči stupanja na snagu američkih sankcija njegovim dobavljačima sredinom rujna.

No, najveći problem su nedostatna ulaganja u tvornice za proizvodnju čipova od 8 inča, većinom u vlasništvu azijskih tvrtki, koja nisu pratila brži od očekivanja rast potražnje za 5G telefonima, prijenosnim računalima i automobilima.

Za cijelu elektroničku industriju imamo nedostatak komponenata, ustvrdio je izvršni direktor kineske tvrtke Sand and Wave Donny Zhang, koji ističe problem s nabavkom mikrokontrolera, ključnog za proizvodnju pametnih slušalica na kojima trenutno rade.

U početku smo planirali završiti proizvodnju za mjesec dana, no sad ćemo vjerojatno trebati dva mjeseca, napomenuo je.

Jedan japanski dobavljač elektroničkih komponenata tvrdi kako nedostaje WiFi i Bluetooth čipova te da očekuje kašnjenja dulja od 10 tjedana.

Kineska automobilska industrija procjenjuje da će proizvodnja nekih kineskih proizvođača zbog nedostatka čipova biti pogođena u prvom tromjesečju iduće godine.

Potražnja kineskih potrošača, posebno za automobilima, neočekivano se brzo oporavila od krize s koronavirusom. Istodobno, a porasle su i narudžbe za proizvode poput prijenosnih računala i mobilnih telefona u regijama svijeta koje se još bore sa suzbijanjem pandemije, poput Europe i Sjedinjenih Država.

Rast potražnje pojačava pritisak na proizvođače 8-inčnih čipova. Tajvanska tvornica čipova TSMC je najveći svjetski ugovorni proizvođač čipova, za vratom joj puše Samsung, a slijede SMIC, GlobalFoundries i UMC, podacima su Trendforcea.

Čini se da je problem uglavnom u tvornicama čipova, ističe izvor iz europske industrije poluvodiča, dodajući da su pod pritiskom posebno TSMC i GlobalFoundries.

TSMC, koji opskrbljuje Apple i Qualcomm, odbio je dati komentar, no njegov čelnik ovoga tjedna opisao je kapacitete kompanije “tijesnima”.

GlobalFoundries, pak, poručuje kako ulaže u “jačanje kapaciteta kako bi udovoljio dosad nezabilježenoj potražnji”. Kompanija planira u 2021. udvostručiti kapitalne investicije kako bi povećala proizvodnju, prenosi Hina.

Iz južnokorejske tvrtke DB Hitek, koja opskrbljuje Apple čipovima za tablete, navode da će njihovi pogoni za proizvodnju 8-inčnih čipova raditi punim kapacitetom barem idućih šest mjeseci, a očekuju da će ponuda biti nedostatna sve do druge polovine iduće godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.