Nesređeno je stanje u MUP-u HNŽ-a

Nedavno policijsko premlaćivanje mladića u Mostaru ponovno je aktualiziralo nesređeno stanje u Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

Godinama nedostaje svega: od kadra, preko policijskih tijela do komesara. Upravo je imenovanje komesara dio političkog dogovora HDZ-a BiH i SDA. Sedam godina HNŽ nema komesara.

Iz Sindikata policije stalno upozoravaju da se ravnatelj policije mora imenovati. No, nisu pomogle ni molbe, ni urgencijska pisma.

Ako se uđe u tu proceduru, najviše izvršno tijelo – Skupština HNŽ-a treba to riješiti odmah sutra, da se krene u tu proceduru, kaže za Federalnu televiziju Nail Balić, predsjednik Sindikata policijskih djelatnika.

Molio je i ministar, koji je kadar HDZ-a BiH, koji, pak, sa SDA ima politički dogovor o tomu da ministar i ravnatelj policije ne mogu biti iz istoga naroda. I na tome je stalo. Bivši ravnatelj je smijenjen, pa vraćen na dužnost. Slučaj je dobio sudski epilog. Kasnije je Neovisnom odboru za imenovanja istekao mandat, kao i bivšem ravnatelju. Tako je ostalo do danas. Iz HDZ-a BiH i SDA o ovoj temi nisu htjeli govoriti. No, ranije je i sam ministar Slađan Bevanda priznao kako stanje nije sjajno – kako kaže, stanje je na jednome rubu.

Neslaganje koalicijskih partnera dovelo je do toga da MUP-u nedostaje 228 policijskih službenika, 65 državnih službenika i namještenika, a nema niti policijskih tijela. Vlada je nedavno od Skupštine zatražila žurno imenovanje Neovisnog povjerenstva za odabir i reviziju, a od ministra unutarnjih poslova prijedlog, uz ostalo, vršitelja dužnosti komesara.

SDP-ov županijski zastupnik Aner Žuljević podsjeća kako Povjerenstvo za izbor i imenovanja raspisuje javni poziv za Neovisni odbor, taj Neovisni odbor imenuje Skupština, taj Neovisni odbor po zakonu raspisuje natječaj za komesara: Vrlo je je jasno koliko kandidata može biti za poziciju komesara. Provedu taj natječaj u skladu sa Zakonom, izaberu stručnu osobu i mi imamo riješeno pitanje komesara.

MUP-u je potrebna jedna sveobuhvatna reforma od temelja do vrha – to uključuje što prije imenovanje nadležnih funkcija u MUP, funkcija koje će se birati po struci, a ne političkoj podobnosti, ističe za FTV Slaven Raguž, zastupnik Hrvatske republikanske stranke u Skupštini HNŽ-a.

Ipak, imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja neće riješiti probleme u cijelosti tim više jer na toj dužnosti može biti svega tri mjeseca, a ne može odraditi ključne stvari poput činovanja ili raspoređivanja policajaca.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Hvala Bogu u Sarajevu, Tuzli, Zenici sve sredeno i sve funkcionira po zakonu. Svaki dan mrtvi, ubodeni nozem, opljackani, silovani ali je to ok… Jer tamo nema hrvata i hrvatskih ekstremista. Tamo zive patriote BiH i ostaci El mudzahida i ogranci Isila… Sve to se uklapa u serijatski zakon a ovo u HNK- nu je klasicni ustaski ekstremizam… Dok god svatko ne bude vifio kukolj u svome dvoristu i ne pocme ga cistiti od svog dvorista od ove drzave nista…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.