Neprocjenjiva umjetnost čuvene “Babe Penavuše” izložena u Širokom Brijegu

Izložba Sofija Naletilić Penavuša / Iz fundusa otvorena je u četvrtak navečer u u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg.

Povodom 110. obljetnice rođenja najnagrađivanije širokobriješke umjetnice s međunarodnom reputacijom, Franjevački muzej i galerija izložio je 34 skulpture iz vlastitog fundusa, želeći još jednom skrenuti pozornost na važnost Penavušinog likovnog stvaralaštva.

Njezin likovni izraz prepoznat je i na globalnoj razini, budući da je izlagala u inozemstvu i dobila eminentne nagrade i priznanja.

Ostvarila je neprocjenjiv uspjeh u svijetu kao samouka kiparica iz Širokog Brijega, bez likovne edukacije i bilo kakve druge formalne naobrazbe. Najčešće obrađuje teme iz Biblije, franjevce, životinje, narodne junake i sportaše, dakle sve ono što je bilo dijelom njezinog života. Najčešće teme su joj ptice i kornjače, ali bavi se i ostatkom bestijarija poput medvjeda i divljih svinja, piše o izložbi Tomislav Ćavar.

Umjetnost “Babe Penavuše”, kako ju još nazivaju, koja je od neprocjenjive važnosti za zapadnu Hercegovinu moći ćete pogledati do 5. prosinca.

Široki Brijeg: Izložba povodom 110. obljetnice rođenja Sofije Naletilić Penavuše

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Kad cete organizirat izlozbu radova gospodina IKE JURILJA. Čovik radi od drveta skulpture, steta sto nema mediski prostor kao ostsli.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.