Neprikladno odijevanje u školama u BiH, učenice poput starleta

Prenapadna šminka, providna odjeća, tajice, šorcevi i poderane hlače samo su dio sve češćega neprimjerenoga ”stajlinga” koji se može vidjeti kod srednjoškolaca u školama u RS-u.

I dok ravnatelji škola negoduju zbog te pojave, učenici smatraju da moderno doba zahtijeva i modernu odjeću, pišu Nezavisne novine.

“Naši profesori očekuju da dolazimo zakopčani do grla, sa starinskom odjećom, a prije svega niti to volimo niti tako konzervativnu odjeću imamo gdje kupiti. Ja se trudim da ne idem previše našminkana, ali nosim poderane farmerke jer su in”, kaže Maja A., srednjoškolka iz Banja Luke.
Da se nepristojno odijevanje, neprimjereno za obrazovne ustanove, sve više pojavljuje kako kod djevojčica tako i kod dječaka, potvrđuje Žarko Kovačević, ravnatelj Srednje škole “Sokolac” iz Sokoca.

“Vjerujte da mi je neugodno i pričati kakvi dolaze u školu. Učenice dolaze u majicama koje su providne, a dječaci nose poderane hlače. A tko su im ideali? Starlete i estradne zvijezde koje vide na televiziji. Trebali bi znati kako se ide na proslave, izlaske, a kako u obrazovnu ustanovu. Dijelom su i roditelji krivi jer oni trebaju djeci od malih nogu usaditi osnove kulture i odgoja, a mi u institucijama da ih nastavimo nadograđivati”, kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, kad s roditeljima pričaju o ovoj tematici dobiju negodovanje.

“Kažu da oni tu odjeću plaćaju i da im neće netko drugi nametati pravila”, navodi Kovačević.
Smatra da ovakvim neprikladnim odijevanjem pokazuju nepoštovanje ne samo prema školi i profesorima već i prema društvenim vrijednostima.

Podsjeća da postoji interni pravilnik o odijevanju koji se odnosi na zaposlene, dok za učenike nema pravila o primjerenom oblačenju. Smatra da se problem ne može rješavati pojedinačno, već sustavno, uvođenjem pravilnika koji će se odnositi na sve škole u RS-u.

Vojislav Popović, direktor Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Banja Luci, kaže da je na ulazu u ovu školu istaknut pravilnik o odijevanju koji je usvojen i od Školskoga odbora i od Savjeta učenika.

Pravilnik ne dozvoljava neprikladnu odjeću i obuću poput šorceva, kratkih sukanja, dekoltiranih majica, papuča i, kako tvrdi, do sada nije bilo ekstremnih odudaranja.

“I učenici, kao i zaposleni, poštuju pravila primjerenoga oblačenja”, tvrdi Popović.

Drago Mikić, glasnogovornik Savjeta učenika banjolučke regije, kaže da većina škola ima interni pravilnik kojim uređuje ovu oblast, kao i dežurne učenike.

“Ipak, bilo je slučajeva kada se netko neprikladno odjene i takvi učenici su najčešće vraćani iz škole i sve se završi na usmenoj opomeni, bez smanjenja vladanja ili druge disciplinske kazne, ali uz upozorenje da se tako nešto ne ponovi”, priča Mikić, koji smatra da je sve moderniji način odijevanja i dalje podnošljiv za obrazovne ustanove.

U posljednje vrijeme iz nekih škola stižu i inicijative da se uvede školska uniforma, ali da je dizajneri prilagode na moderniji način. Zasad je sve ostalo na tim prijedlozima.

(www.jabuka.tv)
3 komentara

  • Uvesti uniforme u škole i to od prvog razreda,skupa sa obućom.Tako bi djecu učili da su svi jednaki.Kako djeca znaju biti okrutna u vezi odijevanja,to je zalosno.Koliko roditelja jedva spaja kraj s krajem i ne moze djetetu kupiti “maxice” (koje ima vecina).S druge strane,djevojčice iz 4.razreda u skolu dolaze našminkane i obucene kao iz modnog časopisa!Da kazem,u skolu ih spremaju bake jer roditelji rade.Osobno mislim da u srednjim skolama oblacenje nije tako kriticno,nađe se uvijek pojedinaca koji se izdvajaju ali generalno gledano je ok.(barem u Š.B.)

  • U ” nas ovde” vec dugo godina ne smiju doc u trenerki i u leggins,sorts tako i tako od petog razreda ,a visi razredi nema izreza,ni prozirno ni pupak se nesmi vidit, mora bit pristojno! Ja nisam za uniforme,ali za pridtojnost :ja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.