Neobičan i pozitivan primjer: Knjižnica poslovala u plusu 30.000 KM

U vremenu kada institucije kulture jedva preživljavaju, Narodna i univerzitetska biblioteka Derviš Sušić iz Tuzle prošlu godinu je završila sa 30.100 KM u plusu, objavio je Faktor.

”Naš vlastiti prihod iznosio je 49.000 KM i mi ne bi mogli funkcionirati bez podrške naših osnivača. Aplicirali smo kod Ministarstva civilnih poslova BiH, Fondacije za bibliotečku djelatnost i Grada Tuzle za projekte i na taj način došli do dodatnih sredstava”, rekla je direktorica NUB “Derviš Sušić” Vesna Cvjetinović.

Inače, Vlada Tuzlanske županije je, preko resornoga ministarstva, za rad ove knjižnice u 2016. godini izdvojila 548.000, a Grad Tuzla 49.000 KM.

”Sva sredstva koja mi dobijemo ulažemo u nabavku knjiga i časopisa. Bez novih naslova mi nećemo imati ni korisnika, a ako njih nema, nema razloga da ni mi egzistiramo”, naglašava direktorica Cvjetinović.

Tuzlanska knjižnica samo u prošloj godini izdala je 62.000 knjiga i uslužila oko 52.000 korisnika. Stalnih članova knjižnice je 3.300, a od toga broja gotovo tisuću je studenata.

”Mi ne moramo aplicirati i tražiti novac, ali ulažemo napore i dođemo do sredstava. Preko IPA fondova smo prošle godini dobili 73.000 eura, kao rezultat naše suradnje s knjižnicom u Vukovaru. Mi smo mogli sjediti i čekati tranšu koja nas sljeduje iz proračuna, ali ne želimo to raditi”, poručila je direktorica Cvjetinović.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.