Nema istrage zbog smrti beba u SKB Mostar – Jabuka.tv

Nema istrage zbog smrti beba u SKB Mostar

SKB Mostar bolnica
Dvije i pol godine nakon smrti četiri bebe na Neonatologiji Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) donijelo je naredbu da neće biti istrage.

Takva odluka donesena je 28. prosinca “iz razloga što je utvrđeno da ne postoje osnove sumnje da je u konkretnom slučaju počinjeno kazneno djelo“, potvrđeno je za Dnevni list.

Postupajući tužitelj Milan Ristić u pismenom odgovoru na upit kazao je da je Tužiteljstvo nakon niza istražnih radnji utvrdilo da smrt četvoro novorođenčadi na odjelu Neonatologije SKB Mostar i pojava intrahospitalne infekcije nisu posljedica počinjenog kaznenog djela.

Bebe umirale od infekcije

Po zaprimljenoj informaciji od Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo, Tužiteljstvo je putem Federalne uprave policije Sarajevo, a po naredbi Županijskog Suda Mostar, od SKB Mostar izuzelo svu materijalnu dokumentaciju koja se odnosila na majke umrle novorođenčadi, njihove trudnoće i porode, te dokumentaciju koja se odnosila na umrlu djecu i dokumentaciju sa odjela Mikrobiologije SKB Mostar ( njihove protokole) i ista je bila predmet vještačenja po JZU Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske, Banja Luka, kojim su sa zadovoljavajućom preciznošću utvrđeni uzroci smrti kod troje umrle djece.

Dok je kod jednog djeteta taj uzrok utvrđen sa potpunom pouzdanošću, obzirom da je u tom slučaju izvršena obdukcija i utvrđeno je da su djeca umrla od posljedica sepse uzrokovane infekcijom bakterijom Klepsiella pneumoniae soj ESBL, navodi dalje tužitelj.

Također, dodaje, pored navedenog vještačenjem je utvrđeno da su tijekom liječenja novorođenčadi provođene sve metode liječenja koje se primjenjuju u takvim slučajevima i koje su u skladu sa uobičajenim rutinskim protokolima, te da u postupcima liječnika koji su liječili umrlu novorođenčad nije bilo nikakvog nemara, niti nesavjesnosti, kao ni postupanja koja su protivna pravilima medicinske struke, te se smrtni ishodi nisu mogli dovesti u vezu sa nesavjesnim postupanjem liječnika bilo koje vrste.

U navedenom postupku saslušan je veći broj svjedoka zaposlenika i liječnika SKB Mostar, inspektori Federalne i Županijske uprave za inspekcijske poslove, pribavljena njihova utvrđenja i dokumentacija koja se odnosila na provedene inspekcijske nadzore, saslušani su roditelji umrle djece, pribavljeni interni akti i relevantni protokoli SKB Mostar, analizom čega je utvrđeno gore navedeno – da nije bilo kaznenog djela, navodi dalje tužitelj.

Tek prekršaj

Za kasno prijavljivanje infekcije, što su učinili tek kad su inspektori zakucali na vrata, bolnica također neće imati većih posljedica.

„Za utvrđene propuste SKB Mostar i odgovorne osobe SKB Mostar, koji se odnose na povrede odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koje se odnose na blagovremenost prijavljivanja intrahospitalne infekcije nadležnim Federalnom i Županijskom zavodu javnog zdravstva, utvrđeno je da su isti predmet prekršajne odgovornosti i prije nego je Tužiteljstvu dostavljena informacija o smrti novorođenčadi u SKB Mostar, izdani su im prekršajni nalozi, te se u tom pravcu nije mogla tražiti eventualna kazneno-pravna odgovornost SKB Mostar i odgovorne osobe- ravnatelja“, zaključio je tužitelj.

Također, iz Tužiteljstva su naveli da je bilo prekasno za utvrđivanje zaraze.

Imajući u vidu vremensku distancu sa koje je postupalo Tužiteljstvo od skoro dva mjeseca nakon smrti posljednje umrle bebe, nije postojala objektivna mogućnost eventualnim istražnim radnjama poduzetim na licu mjesta – u objektima bolnice pokušati identificirati i precizno utvrditi izvor zaraze, jer je sa navedene vremenske distance bilo bespredmetno provoditi takvu vrstu istražnih radnji, tako da se provedenim radnjama nije uspio utvrditi izvor zaraze navedenom bakterijom.

Upravo ovaj dio priče je i ključan i ovdje ćemo ponoviti izjavu koju je Dnevnom listu dao roditelj jednog od preminulih dječaka. “Oni su učinili sve da spase moje dijete, no nisu učinili ništa da se ono ne zarazi”.

Prisjećanje

Podsjetimo, u Mostaru su 16. i 21. kolovoza, te 10. rujna 2016. preminula tri dječaka od sepse. Sva tri dječaka, od čega dva iz Mostara i jedan iz Drvara su imala bakteriju. Četvrta preminula beba bila je djevojčica iz Stoca. Preminula je 23. kolovoza, a također je bila zaražena klebsiellom pneumonija.

U slučaju je posebno zanimljivo da je bolnica svih osam zaraženih beba prijavila 50 dana od prvog zaraženog djeteta, a isto je po zakonu trebala učiniti odmah, istodobno i Federalnom zavodu i ovlaštenom županijskom zavodu, no isto je uradila tek po dolasku inspektora iz Sarajeva u bolnicu.

Bolnica je gotovo mjesec dana tvrdila da infekcije nema, a tek 12. listopada 2016. na konferenciji za tisak priznaju da su bebe bile zaražene, no umanjuju težinu beba i dodaju “teške dijagnoze”, šaljući tako poruku da bi bebe preminule i bez bakterije. Nakon ovakve odluke Tužiteljstva priča će ostati bez odgovora je li se infekcija, pa potom i smrt beba mogla spriječiti, a ne samo nakon infekcije pokušati liječiti.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.