I Borjana Krišto traži ocjenu ustavnosti o popunjavanju Doma Naroda FBiH

Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, podnijela je zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti uputstva koje je donijelp Središnje izborno povjerenstvo BiH o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Krišto je zahtjev podnijela dva dana uoči sjednice tog suda koja se održava u četvrtak, te na kojoj će biti razmatran zahtjev za ocjenu ustavnosti istog uputstva koje je ranije podnijelo 27 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH iz SDA, doznaje Dnevni Avaz.

Iako je Krišto u zahtjevu izrazila očekivanje da će Ustavni sud BiH ovaj predmet uzeti u prioritetno razmatranje, neizvjesno je hoće li ga Sud uvrstiti na dnevni red ove sjednice.

Kako tvrde Avazovi izvori u tom sudu, s obzirom na to da se SIP mora očitovati o svakom zahtjevu o njihovom uputstvu, neophodno je prije rasprave Suda o tome pribaviti mišljenje Povjerenstva.

No, s obzirom na to da o istom zahtjevu, ali s potpuno drugačijom argumentacijom 27 federalnih zastupnika već postoji mišljenje SIP-a, moguće je da Sud odluči i drugačije.

Podsjećamo, nakon što je SIP donio uputstvo o popuni Doma naroda PF BiH Krišto je ustvrdila da SIP nema ovlasti da donese odluku o tome, koliko koja županija daje izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH, jer oni su tijelo koje, u skladu s Izbornim zakonom koje raspisuje i provodi izbore, piše HMS.

Krišto smatra da je odluka SIP-a u potpunosti u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim razinama iz predmeta “Ljubić”.

Tom prigodom Krišto je najavila da će legitimno izabrani politički predstavnici iz reda hrvatskog naroda činiti sve da i dalje štite poziciju, kako hrvatskog, tako i drugih konstitutivnih naroda u BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.