Nekoliko savjeta za učinkovito osvježavanje vašeg doma

Proljeće je počelo prije nešto više od mjesec, a prije nego temperature porastu – oblačne i kišne dane iskoristite za čišćenje doma.

Prije nego počnete čistiti – važno je napraviti listu obaveza koje trebate završiti u kući. Obratite pažnju, proljetno čišćenje je dosta detaljnije od tjednog i mjesečnog osvježavanja kuće, tako da je važno da bude obavljeno temeljito, piše Večernji list.

Kupite spužvice, krpe, zaštitne rukavice, deterdžente i sve ono što mislite da će vam biti potrebno za čišćenje.

Rastrijebite sve prostorije u kući, stvari rasporedite i vratite na njihova mjesta kako biste kasnije lakše očistili sve uglove vašeg doma

Spavaća soba

Skinite staru posteljinu, pokupite prljavo rublje i ponesite zimske jakne (ako ih više nećete koristiti, možete ih oprati i odložiti u ormar kako bi bile spremne za narednu zimu).

Složite i prebrišite ormar

Naprijed izbacite laganiju odjeću koju ćete češće koristiti, a zimsku složite i stavite iza proljetne/ljetne odjeće. Garderobu koju više nećete nositi spakirajte u kese i odnesite u neku od lokalnih humanitarnih organizacija.

Razmislite o dubinskom čišćenju

Znate li da je dubinsko čišćenje dušeka preporučljivo raditi svakih šest mjeseci? Osim toga, na ovaj način možete osvježiti i prostirače, kao i fotelje i kauč.

Temeljito očistite prozore

Posebno se fokusirajte na daske i okvire prozora. Osim toga, ne zaboravite oprati zavjese i roletne.

Usisivačem pokupite prašinu iz svih kuteva svog doma, zavirite iza radijatora, kuhinjskih elemenata, iza polica i ispod kreveta i kauča/fotelja.

Presložite i prebrišite ladice u kuhinji, spavaćoj i dnevnoj sobi. Izbacite stare časopise i nepotrebne papire, a knjige koje vam ne trebaju donirajte obližnoj biblioteci.

Prilikom čišćenja frižidera, zamrzivača i polica s hranom obavezno provjerite rokove trajanja, izbacite pokvarenu hranu i napravite listu svega što trebate kupiti.

Obrišite prašinu s ostalih površina, obavezno prebrišite okvire slika, televizor i ostale elektroničke uređaje.

Ne zaboravite kupatilo

Uz alkoholni ocat, sok od limuna, sodu bikarbonu i malo vode možete se vrlo lako riješiti kamenca koji se nakuplja u različitim dijelovima kupatila. Prebrišite ogledala, pločice i stakla i ne zaboravite očistiti prozore. Riješite se praznih flašica od šampona i kupki, kao i iskorištenih tuba kaladonta te napravite listu svih preparata koje trebate kupiti.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.