Naloženo zatvaranje deponije Uborak

Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je u četvrtak, 29. travnja na svojoj službenoj web stranici dokument, u kojem je dan rok Gradu Mostaru, da u roku od tri godine zatvori spornu deponiju Uborak.

To je za Radio Slobodna Europa (RSE) u potvrdio Omer Hujdur, predsjednik Udruge građana “Jer nas se tiče”, nastalog iz istoimene građanske inicijative sa društvenih mreža, koje okuplja mještane prigradskih naselja Vrapčići i Bijelo Polje.

Ovaj tekst govori da deponija treba biti zatvorena u roku tri godine i u roku te tri godine pripremljena nova lokacija za odlaganje otpada na nju. Vijek trajanja ove deponije su produžili za tri godine, ali to je to. Napokon imamo neki krajnji rok, rekao je Hujdur.

Pobjeda građana

On je kazao da je to “pobjeda” građana i Udruge “Jer nas se tiče”, koji se od ljeta 2019. godine prosvjedima i blokadama bore za zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije Uborak, koja se nalazi pored prigradskih naselja sjeverno od Mostara.

Mještani su u više navrata ustvrdili da se na tu deponiju, osim komunalnog, godinama odlagao i nedopušteni životinjski, te medicinski otpad. Deponija je u lipnju 2019. godine izbila u žižu javnosti, nakon što je mreža nevladinih organizacija “Naše društvo” iz Mostara objavila da se na Uborku odlaže i otpad sa gradskog pročistača otpadnih voda, za kojeg se sumnjalo da sadrži i bojni otrov piralen.

Od tada, mještani su u više navrata blokirali ulaz u deponiju, ne dopuštajući odlaganje otpada s ulica gradskih i prigradskih naselja, usljed čega je u par navrata Mostar bio doslovno zatrpan smećem.

Početkom prosinca 2019. godine, jednu od tih blokada nasilno je uklonila policija Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), jedne od deset županija u FBIH. Mještani su kazali i kako su blokade prekinuli zbog izbijanja pandemije koronavirusa.

Omer Hujdur je za RSE izjavio kako je objavljeni dokument na web stranici Ministarstva okoliša i turizma FBiH pozitivna vijest, koja je trebala stići još prije godinu dana, te da bi u tom slučaju već do sada imali neka rješenja.

Imali bi novu lokaciju, na kojoj bi se vršile pripreme za odlaganje otpada, rekao je Hujdur, aludirajući na činjenicu da nisu urodili plodom razgovori vlasti i delegacije mještana oko pronalaska nove lokacije za deponiju na području Mostara.

NVO najavljuju nastavak borbe

Najavio je i da će građani i Udruge “Jer nas se tiče” sada tražiti skraćenje roka od tri godine, kojega je dalo nadležno Ministarstvo Gradu Mostaru.

Ovo je definitivno priznanje da deponija ne može opstati na ovom lokalitetu, gdje ugrožava stanovništvo, gdje ugrožava biljni svijet, životinjski svijet, vinograde, našu rijeku Neretvu, Grad Mostar. Ovo je priznanje da smo bili u pravu, da to ne može tu biti, rekao je Hujdur.

Mještani su i ranije tvrdili da deponija Uborak ugrožava prirodnu okolinu, ne samo na području Mostara, nego i u slivu rijeke Neretve, pošto se iscjedne vode iz deponije izlijevaju u lokalni potok Sušica, koji se ulijeva u Neretvu, a ona u Jadransko more.

Hujdur tumači i da objavljeni dokument Ministarstva okoliša i turizma znači da gradske vlasti neće kao do sada ići u traženje okolinske dozvole za deponiju Uborak jer za to nema nikakve osnove. Mještani i Udruga od početka prosvjeda tvrde da deponija radi bez ijednog validnog papira i da joj je istekla okolinska dozvola.

Navode i da su joj kapaciteti skoro popunjeni.

Hujdur je najavio i da će Udruženje i mještani sada vršiti pritisak da Grad Mostar krene u rješavanje nove lokacije u što kraćem roku.

Također će tražiti i ukidanje svih tužbi, koje su vlasti i komunalna preduzeća u Mostaru podnijeli protiv same Udruge i građana, jer navedeni dokument sada “pokazuje da su građani bili u pravu”, piše RSE.

Deponija Uborak je izgrađena šezdesetih godina prošlog stoljeća. Bila je namijenjena za odlaganje komunalnog otpada s područja Grada Mostara.

U posljednjih nekoliko godina, deponija je postala regionalno odlagalište smeća.

(www.jabuka.tv/Foto: Denis Kapetanović/Pixsell)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.