Nek Hercegovini crkne krava

Izgradnja koridora 5c jedna je od rijetkih aktivnosti koja je dobila vrijeme i pozornost nametnute federalne vlade od silnih postavljanja “privremenih” kadrova u nadzorne odbore i uprave. Nažalost, iako je izgradnja auoceste trebala biti put napredka cijele zemlje, postala je sredstvo obračuna Sarajeva sa Hercegovinom u cjelini.

Nikšićeva je vlada početkom izgradnje male poddionice autoceste na samom spoju s autocestom u Hrvatskoj pokušala, bar medijski, prikriti neprekidno izmišljanje novih razloga za odugovlačenje projektiranja i izgradnje ostatka autoceste kroz Hercegovinu. Nastavila je raniju strategiju osporavanja projektiranih dionica poput onih kod Počitelja ili Blagaja, ali i pokušala sredstva namjenjena dionicama u Hercegovini na mala vrata ugurati u dionice u okolici Sarajeva u Bosni.

Na putu izvlačenja sredstava i projekata iz cijele Hercegovine (autocesta od Konjica do mora, energetski projekti u okolici Konjica i Mostara, …) našlo im se Vijeće ministara – odlukom ministarstva financija i trezora o odlaganju pregovora o dodatnom zaduživanju s Europskom investicijskom bankom. U bijesu zbog dogovora ministarstva i EIB Nikšić je pokrenuo medijski linč putem sarajevskih medija i zakazao raspravu na današnjoj sjednici svoje vlade.

Obveze, razum i briga za građane na jednoj….

Ministarstvo financija i trezora obavjestilo je javnost kako je u dogovoru s Europskom investicijskom bankom (EIB) privremeno odložilo pregovore o dodatnim sredstvima za izgradnju Koridora 5c, argumentirajući svoju odluku raspravom o stanju javne zaduženosti BiH na oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su zastupnici i izaslanici istakli zabrinutost razinom zaduženosti BiH, kao i sektorske neravnomjernosti zaduživanja – neplanskog pristupa u zaduživanju, a posebice zbog iznosa ugovorenih, a neangažiranih kredita, gdje prednjači projekt na Koridoru 5c.

Prema podacima Ministarstva financija i trezora, sadašnji vanjski dug BiH doseže šest milijardi KM, a ugovorena kreditna sredstva, koja se ne koriste, gotovo dvije milijarde KM. Zbog toga je, samo u 2010. godini, plaćeno 3,9 milijuna KM troškova naknade na neiskorištena sredstva.

Po planiranom, s aranžmanom MMF-a, zaduženost BiH će biti povećana tako da će otplatna kvota porasti u 2014. godini sa ovogodišnjih 360 milijuna KM na 1,1 milijardu KM. Parlamentarna skupština BiH je zbog navedenog i donijela zaključak da se pripremi strategija zaduživanja.

Obzirom je u Parlamentarnoj skupštini BiH, zakazana i javna rasprava o realizaciji projekta Koridor Vc, jako je bitno, ponovno, čuti sve stavove i obrazloženja, posebice jer na Koridoru 5c imamo trenutno osigurana sredstva, ali zbog loše realizacije plaćamo ne male zatezne penale na nepovučena sredstva (postotak povučenosti za projekt u cjelini iznosi 21,19%). Do sada smo ukupno platili zatezne penale za neiskorištena sredstva namijenjena izgradnji Koridora 5c u iznosu od četiri milijuna KM navodi se u jučerašnjem priopćenju ministarstva financija i trezora.

… Opstrukcije i medijska hajka na drugoj strani

Bosna i Hercegovina se u financijskom sporazumu za Koridor 5c obvezala na ravnomjeran i jednak tretman svih dionica, a Vijeće ministara BiH je svojim zaključcima obvezalo niže razine vlasti poduzeti aktivnosti za rješavanje problema u provedbi ovog projekta. No, iako su sredstva osigurana, evidentno je opstruiranje radova.

U priopćenju iz ministarstva se zaključuje kako je potrebno završiti sve potrebne procedure pa tek onda pokrenuti proceduru zaduživanja kako se ne bi stvarali dodatni troškovi zbog evidentnog zastoja u provedbi, jer “očigledno je, ne postoji niti spremnost niti tehnička osposobljenost za izgradnju određenih dionica, pa je zbog toga upitna i opravdanost daljnjeg zaduživanja, a posebice kad se ne poštuju odluke ni izvršne ni zakonodavnih vlasti.”

Ističe se i vrlo negativan odnos određenih predstavnika Vlade FBiH i SDPBiH, koji su kroz nepoštivanje Vijeća ministara BiH i uloge državnih institucija, te kroz neutemeljene optužbe i progon, bez odgovornosti prema javnosti i uz zanemarivanje svojih propusta u radu pokazali svoj pravi karakter.

Ako laže koza ne laže rog

Neplanirano zaustavljanje plana izvlačenja novca iz Hercegovine razljutilo je Nermina Nikšića koji je za današnju sjednicu svoje vlade najavio raspravu o “informaciji o otkazivanju sastanka izaslanstva nadležnih federalnih i državnog Ministarstva financija i trezora s predstavnicima Europske investicijske banke”. Najavio je kako će njegova vlada najvjerojatnije od nadležnih tužiteljstava zatražiti “ispitati mogućnost zlouporabe položaja i odgovornosti državnog ministra financija i trezora Dragana Vrankića zbog otkazivanja sastanka koji je trebao biti održan sutra u Luksemburgu.”

“Mislim kako HDZ ovim želi usporiti i zaustavi Vladu FBiH”, rekao je Nikšić za sarajevsko “Oslobođenje”.

Sredstva koja Nikšić namjerava pribaviti namjenio je dionici Odžak – Svilaj (60 milijuna eura) i dionicama Vlakovo – Lepenica i Lepenica – Suhodol u vrijednosti 106 milijuna eura (obje kod Sarajeva). Prilikom otvaranja poddionice Bijača – Kravica predstavnici Nikšićeve vlade javno su priznali odgađanje projektiranja dionica kod Počitelja i Blagaja, a sarajevski mediji najavili nove opstrukcije projektiranja dionice kod Potoka sjeverno od Mostara. Bosna i Hercegovina se u financijskom sporazumu obvezala na ravnomjeran i jednak tretman svih dionica.

( Poslovni portal )

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.