Neizvjesna budućnost: Što će se dogoditi s dizelašima?

Nakon brojnih skandala s dizelskim motorima (posebno što se tiče VW grupe), bilo je samo pitanje vremena kada će se pokrenuti zelene inicijative o potpunom ukidanju tih agregata iz proizvodnje. Regulatori i zeleni imaju svoje planove, no imaju ih i čelnici automobilske industrije i nisu nužno na istoj valnoj duljini.

Jedno je sigurno – pažnja usmjerena na dizelske motore sada je isključivo negativnoga konteksta. Dok mnogi smatraju kako Euro norme forsiraju proizvođače na optimizaciju i sve čišće dizelaše, drugi vjeruju kako je bilo kakav (pa i najmoderniji) dizelaš poguban po okoliš. S tim na umu, bez poticaja vlada, električni automobili (baš kao i plug-in hibridi) još uvijek su mnogo skuplji od dizelaša, što mnoge odvraća od kupovine, prenosi Tportal.hr.

K tome, kakva korist od električnoga automobila ako mu izvor energije nije ‘čist’ na prvom mjestu (što je, nažalost, slučaj u velikom dijelu svijeta…i Europe)? Sve ovo su jasni problemi u svijetu u kojem su se mediji i regulatori ipak okomili baš na dizelaše.

Zelene organizacije i njihovi službenici vjeruju da će pritisak na dizelaše u konačnici biti pozitivan. Što proizvođači moraju više investirati u razvoj čišćih dizelskih motora, to će oni biti skuplji u odnosu na benzince. Pritom se nadaju kako će i što više gradova zabraniti prometovanje dizelskim vozilima, a nadaju se i kako će dizelaši morati plaćati sve više poreze. Sve to bi, barem u njihovim planovima, trebalo ponukati potrošače na kupovinu ‘zelenih’ rješenja.

Zvuči brzo i učinkovito, no stvar je daleko od realizacije. Zabrane prometovanja u nekim gradskim centrima (Pariz, Madrid, Atena, London, i još neki EU gradovi planiraju oko toga) očekuju se do 2025. godine. No sve je pod upitnikom i prilično nejasno za što će to točno vrijediti.

Usprkos tome što su neki proizvođači poput Volva već najavili kako polako prestaju razvijati dizelske motore, drugi smatraju da je dogledna budućnost bez dizelaša neizvediva.

Kako piše AutoExpress, usprkos pažnje javnosti vezane uz emisije štetnih plinova i dizelaše općenito, nema jednostavnoga odgovora na upit što kupiti. Prije kupovine vozila valja razmotriti sve, pa i planove legislatora, koji su nažalost sve samo ne potpuno jasni.

Ako i dođe do zabrana prometovanja u nekim gradskim centrima, dizelaši su zapravo ionako bolje rješenje za duža putovanja nego li gradsku vrevu. Tu problema ne bi smjelo biti u skorijoj budućnosti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.