Neispravno 78 posto vozila u BiH, od tog najviše u Hercegovini

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) organizirao je i realizirao od 8. lipnja do 14. srpnja akciju preventivne kontrole tehničke ispravnosti i pripreme putnički motornih vozila za sezonu godišnjih odmora pod nazivom “Putujte sigurno”. Ukupno je pregledano 1055 motornih vozila od čega je ustanovljena neispravnost na 824 motornih vozila što čini oko 78 posto, a ispravno je bilo 231 motornih vozila tj. oko 22 posto. Prosječan broj prijeđenih kilometara kontroliranih vozila je 237.694 kilometra, dok je njihova prosječna starost oko 17 godina.

Prikupljeni podaci s brojem pregledanih vozila, brojem neispravnih i ispravnih vozila prikazane su pojedinačno za svaku županiju, na osnovu čega je vidljivo da je najveći postotak neispravnih vozila uočen tijekom akcije na području Hercegovačko neretvanske županije (79 posto), zatim Unsko-sanske županije (78,72 posto) i Tuzlanske županije (78,54 posto).

Ne radi signalizacija

Kao i protekle godine najveći broj neispravnosti na putničkim motornim vozilima uočenih tokom trajanja akcije odnosi se na svjetlosno-signalne uređaje i to 63,05 posto od ukupnog broja pregledanih vozila, zatim na električne uređaje s udjelom od 51,37 posto, dok se na trećem mjestu po broju neispravnosti na vozilima nalazi nezadovoljavajuća kvaliteta i razina ulja u kočionom sustavu s udjelom od 46,26 posto. Posebno zabrinjava činjenica da veliki broj pregledanih vozila, njih čak 259 ili 24,55 posto ne posjeduje obveznu opremu u vozilu.

Uočene neispravnosti na kontroliranim putničkim motornim vozilima svrstane su u osam grupa i to neispravnost signalnih uređaja (signalizacija), neispravnosti na sustavu za upravljanje, neispravnosti radne i parkirne kočnice, nezadovoljavajuća kvaliteta i razina ulja u kočionom sustavu, neispravnosti na električnim uređajima, neispravnosti na motoru i pratećim uređajima, neispravnosti na pneumaticima te nepotpuna oprema vozila.

Promatrajući podatke evidentno je da se u posljednjih nekoliko godina smanjivao broj tehnički ispravnih vozila, (osim 2010. i 2012.). Ono što je također zabrinjavajuće je činjenica da se neispravnosti na kočionom sustavu, jednom od najvažnijih sustava za sigurnost vozila u prometu, konstantno već nekoliko godina nalaze među tri najčešće i najbrojnije neispravnosti na vozilima.

Nezadovoljavajuće stanje

Ukoliko promatramo pojedine neispravnosti važno je napomenuti da su kontrolirana samo putnička motorna vozila metodom slučajnog uzorka i da uzorak kontroliranih vozila nije adekvatno reprezentativan za cjelokupno stanje ispravnosti motornih vozila na razini Federacije Bosne i Hercegovine, ali i da ilustrira stvarno stanje voznog parka Federacije BiH.

Uspoređujući podatke iz prošlogodišnje akcije s dobivenim podacima ove godine može se zaključiti da je stanje tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine na približno istoj razini, ali gledajući u postocima pojedine neispravnosti po pojedinim sustavima (svjetlosni uređaji, električni uređaji, kočioni mehanizam,) može se zaključiti da je tehnička ispravnost putničkih motornih vozila na cestama u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje nezadovoljavajuća.

Pojas spašava život

Ove godine u okviru spomenute akcije provedena je i kampanja “Veži se – sigurnosni pojas spašava život”, što je ujedno bio i moto ovogodišnje akcije. Akcija je imala za cilj preventivnu kontrolu uređaja i sklopova na motornim vozilima, te otklanjanje manjih nedostataka na mjestu događaja koju su proveli mehaničari Službe pomoći na cesti. Također, cilj je bio na terenu izvršiti snimanje stanja tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila metodom slučajnog uzorka i ustanoviti stanje ispravnosti voznog parka u Federaciji BiH.

Usporedo s navedenim u najfrekventnijim dijelovima gradova u kojima je realizirana akcija, izvršena je i podjela informativno-edukativnih letaka, dok su na najslušanijim radijskim postajama emitirani džinglovi koji govore o značaju korištenja sigurnosnog pojasa i dječjih autosjedalica tijekom vožnje. Akcija je organizirana i realizirana u suradnji sa županijskim MUP-ovima, te lokalnim automoto klubovima, na trideset tri lokacije, piše Dnevni list.

U realizaciji akcije korišteno je jedno specijalno vozilo opremljeno dijagnostičkom opremom i to tester za ispitivanje stanja akumulatora, alternatora, uređaj za ispitivanje kvalitete kočione tekućine, uređaj za mjerenje točke smrzavanja rashladne tekućine, uređaj za mjerenje točke smrzavanja tekućine za pranje vjetrobranskog stakla, uređaj za kontrolu ispravnosti svjetlosnog snopa, uređaj za mjerenje dubine profila i pritiska zraka u pneumaticima te kutomjer za kontrolu zračnosti sustava za upravljanje.

Za svako metodom slučajnog uzorka zaustavljeno motorno vozilo popunjen je obrazac “Formular pregleda i dijagnostike vozila” , na osnovu kojeg su grupirani nedostaci na vozilima.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.