Ne znate kako odabrati zrelu i ukusnu lubenicu? Obratite pažnju na ovih nekoliko detalja

Lubenica je jedna od najpopularnijih ljetnih voćki, ali nema većeg razočaranja od neukusne lubenice.

Kupovanje lubenice zeznuta je stvar jer, ako kupujete cijelu lubenicu, ne vidite kako njezina unutrašnjost izgleda i kakvog bi mogla biti okusa.

No nekoliko stvari na njezinoj kori pomoći će vam pronaći savršenu, slatku i ukusnu lubenicu, prenosi Real Simple.

Gledajte pruge

Boja lubenice može ukazati ​​na zrelost ploda. Trebali biste odabrati lubenicu koje imaju jak, konzistentan prugasti “uzorak”. Zelene pruge trebaju biti  tamno zelene, dok blijede pruge trebaju biti kremaste, svijetložute boje. Uz to, možda ćete htjeti odabrati lubenicu koja izgleda sasvim obično. Ako je vrlo sjajna, vjerojatno nije dovoljno zrela.

Pronađite mjesto rasta

Jedan od najvažnijih indikatora zrelosti lubenice je boja na mjestu gdje lubenica raste. To je mjesto na kojem je lubenica “sjedila” dok je rasla. U pravilu, zrela lubenica ima kremastu, žutu boju, dok nedovoljno zrele lubenice imaju bijelu ili svijetložutu boju.

Kucnite je 

Lubenicu nekoliko puta nježno udarite ili kucnite te slušajte zvuk koji ona proizvodi. Ako zvuči duboko i šuplje, znači da ima više vode i da je zrela. U suprotnome, znači da je kora debela i gusta te plod još nije sazrio do kraja.

Birajte najtežu

Podignite svaku lubenicu kako bi pronašli onu koja je najteža. Kada se one podignu, trebale bi biti teže nego što izgledaju. Što je lubenica teža, to ima više vode i slađa je.

Gledajte oblik

Birajte lubenice koje su okrugle, a ne one koje su ovalne. Okrugle lubenice su slađe, dok su ovalne često pune vode i bezukusne. Također obratite pažnju na neobične kvrge na lubenici. Ako ima kvrge, neće biti ukusna.

(www.jabuka.tv)

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.