Ne zna se koliko djece ne ide u školu

Točan broj djece koje roditelji ne upišu u obavezno osnovno školstvo u Bosni i Hercegovini nije poznat, jer nema službene evidencije, a ovu činjenicu resorna ministarstva pravdaju na različite načine.

U Ministarstvu obrazovanja i znanosti FBiH su potvrdili da nemaju broj djece koja uopće ne upisuju i ne pohađaju osnovnu školu. Ništa bolja situacija nije ni s onima koji su upisani, ali na kraju ne dođu do devetog razreda, pišu Nezavisne novine.

“U ovom trenutku ne raspolažemo točnim podacima o broju učenika koji ne završe osnovnu školu, s obzirom na to da je oblast obrazovanja u FBiH u isključivoj nadležnosti županija”, navode iz Ministarstva. Dodaju da su preporučili nadležnim obrazovnim vlastima da je potrebno uspostaviti efikasan sustav evidentiranja djece koja ne upišu osnovnu i srednju školu, kao i onih koja napuštaju školovanje.

“Broj učenika upisanih u prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH se u petogodišnjem razdoblju smanjio za 234 ili 1,11 posto”, kažu u federalnom ministarstvu.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske se pozivaju na Zakon o osnovnom obrazovanju, prema kojem se u prvi razred moraju upisati sva djeca spremna za školu u tom trenutku, a da kada je u pitanju evidencija djece dorasle za upis u školu preciznim podacima raspolažu jedinice lokalne samouprave, koje su iste dužne dostaviti i školama.

“Prema podacima Ministarstva, izuzevši mali broj učenika koji se zbog bolesti ili drugih važnih razloga ne upišu u školu po navršenih šest godina života, sva djeca u RS dorasla za upis upisuju se u osnovnu školu”, rekli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Kada su u pitanju mališani koji su prinuđeni napustiti školovanje, brojke su poznate, ali i u porastu. “U školskoj 2014/2015. osnovnu školu nije završio 31 učenik, dok je 2015/2016. godine takvih učenika bilo 45”, kažu iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Prema studiji UNICEF-a u BiH o ovoj problematici, četiri posto djece od ukupnog broja uopće ne bude upisano u osnovnu školu, pišu Nezavisne novine.

Također, utvrđeno je da četvrtina osnovnih škola vodi evidenciju o djeci koja treba pohađati školu, ali je iz određenih razloga ne pohađaju. Također tek nešto više od petine osnovnih škola u BiH vodi evidenciju o broju djece koja napuštaju školu.

“Iako je obuhvat djece obrazovanjem na visokom nivou, UNICEF naročitu pozornost skreće na posebno ranjivi dio populacije koji je isključen iz obrazovanja i prema tome posebno ranjiv u smislu međugeneracijskog prijenosa siromaštva. Sve je više dokaza da je obrazovanje ključ napretka i razvoja i ponavljamo – mora biti dostupno za svako dijete”, kazala je Nela Kačmarčik, stručna suradnica za odnose s javnošću u UNICEF-u BiH.

Ivan Šijaković, sociolog, kazao je da kako je BiH neuređeno društvo, što se očituje i u oblasti obrazovanja.

“Ozbiljne države imaju podatke o svakom svom građaninu, a kod nas na tri milijuna stanovnika mi nemamo tako važne podatke i to sve govori. Nema kolektivne socijalne brige, a ima i roditelja koji potiču iz marginaliziranih grupa, tu su i nesređene porodice, neimaština”, kazao je Šijaković.

(Nezavisne novine)


1 komentar

  • Moje dijete,odnosno momcic od 16 god,uopcr nije proknjizen u mupu (cipsu)a to smo saznali nedavno kad nam je trebala potvrda o prebivalistu,,ljudi moji ,u nas sve more ,kakvi podaci kakvi li bakraci !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.