‘Ne uvodite vize, ovisimo o turistima iz BiH’

Uvođenje viznog režima za turiste iz BiH na pragu ovogodišnje sezone pogodilo je kao grom iz vedra neba najviše privatne iznajmljivače Makarske rivijere. Obala od Gradca do Brela najbliža je primorska destinacija zaleđu susjedne BiH, piše Slobodna Dalmacija.

Prema statističkim podacima županijske Turističke zajednice, Makarsko primorje sudjeluje s 42 do 45 posto u ukupnom broju turističkih noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gosti iz BiH u sezoni 2011. godine ostvarili su više od pola milijuna noćenja, od kojih 80 posto otpada upravo na makarski kraj.

Prema tim podacima, očito je da Makarsko primorje nije nebitno u ukupnom turističkom ostvarenju Hrvatske, ali upitno je kako na te činjenice gledaju odgovorni u Ministarstvu turizma RH kad nisu našli shodnim da upozore turističke djelatnike na promjene viznog režima. Općina Gradac, najjužnija u županiji, najbliža je destinacija turistima iz BiH.

U samom Gradcu građani BiH sudjeluju s 11 posto, u Zaostrogu sa čak 40 posto, u Podacama s 22,63 posto, te u Bristu s 11 posto. Direktorica Turističke zajednice Gradac Mirjana Korljan komentira: − U našim je mjestima puno više gostiju iz BiH nego što statistika bilježi, a pogotovo dnevnih i vikend turista koji pristižu brojnim autobusima. Ne znam hoće li svi ti gosti imati biometrijske putovnice i što će se s njima događati. Slučajno sam upoznata s uvođenjem viza kad sam u travnju u Mostaru vodila hrvatski štand i sudjelovala na radionicama u suradnji s voditeljima iz EU-a.

Netko iz Ministarstva turizma morao je doći na Makarsku rivijeru i dati naputke iznajmljivačima. Puno se ljudi oslanja na BiH tržište. Jure Brkan, direktor Turističke zajednice grada Makarske, još je ogorčeniji. Prošlog je tjedna apelirao na Vladu RH da se pokuša spasiti što se spasiti da. Naime, od 985.000 noćenja u Makarskoj, turisti s BiH putovnicom ostvarili su 100.000 noćenja. Znatna financijska sredstva uložena su u promociju Makarske i njezine rivijere upravo u Sarajevu.

Brkan smatra da će uvođenje viza unazaditi turizam. − Najgore je u svemu to što je odluka došla iznenada, prije same špice sezone. Za produžene prvosvibanjske praznike upravo su nam gosti iz BiH otvorili sezonu i najavili njezino odlično ostvarenje. Prošle zime hotele su punili sportaši iz BiH – rekao je Brkan.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.