Ne pretjerujte: Bademi su blago, ali u ovoj količini

Bademi su pravo blago što se tiče nutritivnih sastojaka, ali za sve treba imati mjeru.

Sigurna količina badema je između 30 i 40 grama, što je u najboljem slučaju dvadesetak komada.

30 grama badema ima: 164 kalorije, 6 grama proteina, 14 grama masti (od čega 1 gram zasićenih), 6 grama ugljikohidrata, 3,5 grama vlakana, 1 gram šećera.

Dakle, ako pojedete tridesetak grama badema, unijet ćete sasvim pristojnu količinu proteina, kao i 14 posto preporučene dnevne količine vlakana, prenosi Mondo.

Bogati su mononezasićenim masnim kiselinama, koje su dobre za srce.

One snižavaju LDL kolesterol (loš kolesterol koji nam sužava arterije) i podižu HDL kolesterol (dobar kolesterol koji je važan za zdravlje srca).

Bademi vam mogu pomoći i kada ste na dijeti, ali morate da vodite računa o količini. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina i vlakana su odličan izbor za užinu, jer će vas lijepo zasititi.

Osim toga, ublažavaju upalne procese u tijelu i pomažu vam da održite tjelesnu težinu u zdravim okvirima. Sve dok vodite računa o količini.

Jer…30 grama badema ima 164 kalorije. Što znači da 100 grama ima oko 550 kalorija, dakle, oko četvrtine preporučenog dnevnog unosa.

Poanta je da uživate u ovom zdravom koštunjavom voću, ali da brojite svaki zalogajčić, tako ćete izvući najbolje iz njih.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.